Tinerii care au lucrat pe litoral au strâns sume considerabile. Cele mai mari bacșișuri

Data publicarii: Luni 27 August 2018, 19:13

Tinerii care s-au angajat în această vară la terasele şi restaurantele de la malul mării culeg acum roadele. Mulţi au reuşit să strângă bani buni doar din bacşiş. Spun că românii sunt mai darnici decât străinii. Aceştia din urmă ar vrea să lase ciubuc pe card, dar acest lucru este imposibil în România.

Un client fericit lasă un bacşiş pe măsură, spun cei care lucrează în domeniu. Alexandru este şef de sală într-un restaurant din Mamaia şi recunoaşte că de multe ori nu mai contează gustul preparatelor, dacă ospătarul a greşit când a luat comandă sau a servit la masă. Cu o experienţă de 11 ani în domeniu, timp în care a lucrat în localuri de top de pe litoral, îşi sfătuieşte colegii să fie cât mai sociabili cu clienţii, serioşi şi entuziasmaţi, în acelaşi timp.

Alexandru Badea, şef de sală: "O masă de 5 persoane, care ar avea o cheltuială undeva la 500-600 de lei, este posibil să îţi lase 10%, dar dacă tu gafezi ceva la masă sau uiţi de om clar te poţi aştepta la 2-3% sau chiar deloc."

În multe localuri, chelnerii împart ciubucul şi cu colegii din bucătărie.   

George, barman: "Plăteşte tipul nota, avea cred 10 milioane îmi dă 500 de euro, merci păstrează restul! Ok! Trece juma de oră vine iar - ”mâine seară îmi găseşti şi mie o masă în colț''? Da da da! Îmi mai dă 500 de euro şi am rămas ceva de genul mdaaa e bine să fii ospătar/barman, mai faci şi bani din chestia asta!"

Reporter: Care este cel mai mare tips?
Cristina, ospătar: 200 de lei cel mai mare de la o singură masă!
Reporter: Şi cel mai mic?
Cristina, ospătar: Minus 5 lei! Se întâmplă şi de astea din păcate!"

Mihaela, administrator restaurant: "Codul bunelor maniere ne învaţă că e de prost gust să nu lăsăm tips ospătarilor, pe lângă calitatea serviciilor, tipsul se mai lasă şi în funcţie de cât de drăguţă, cât de zâmbăreaţa eşti, culoarea părului,cât de haios eşti la masă."

În Europa, bacşişul variază între 10 şi 15% Mulţi străini obişnuiesc să îl achite cu cardul, însă în lipsa unei legi a bacşişului, în România acest lucru este imposibil. Aşa că, spun ospătarii, mulţi turişti din afară nu lasă nimic în plus la nota de plată.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 13°C
Constanta
Aer 13°C
Eforie
Aer 13°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 13°C
Modifică setările cookies