La Constanta are loc campionatul european de yachting pentru incepatori

Data publicarii: Miercuri 16 Aprilie 2014, 19:31

Impins din spate de un vant timid, un nou hobby prinde tot mai tare printre iubitorii ambarcatiunilor, cu panze.  Este vorba despre yahting.

Exista cluburi de profil in toata tara iar copiii primesc, gratuit, ambarcatiuni de antrenament. Chiar in aceste zile, la Constanta, are loc si Campionatul European de yahting pentru incepatori.

La 14 ani, acesta adolescenta se lauda cu zeci de premii castigate la competitiile de iahting din tara si din strainatate. Este innebunita dupa mirosul marii si dupa senzatia de libertate.

Ebru Bolat, practicanta iahting: "Acest sport este diferit de toate celelalte sporturi. Este o competitie serioasa pe apa, este foarte frumos pentru ca te poti juca cu vantul."

Un abonament lunar de iahting, la un club privat, nu costa mai mult de 250 de lei. Ambarcatiunile cu panze, create special pentru copii, sunt oferite gratuit. Iar echipamentul, a carui piesa principala este costumul de neopren, nu depaseste mai mult de 500 de lei. Costurile cresc insa atunci cand vine vorba de competitii si de performanta si mai ales cand vrei sa ai barca ta. Pe litoral se organizeaza tabere de vara iar la inceput, copiii nu platesc nimic. 



Sergiu Timofei, secretar general Yacht Regal Club Roman: "Lumea vine, aduce copilul si, daca acesta are aptitudini, il dam mai departe.Daca nu ai aptitudini si nu te simti in largul tau pe barca, nu are sens sa te chinui."

Desi era un sport la moda in anii '70 in Romania, yolele au fost interzise pe Marea Neagra, dupa ce doi sportivi au reusit sa fuga din tara, in Turcia, cu o astfel de barca. Antrenamentele s-au mutat pe lacuri.

Constantin Lascu, instructor iahting: "In primul rand, a trai in aer liber, a fi aproape de apa, a-ti dezvolta calitatile pentru a fi in competitie, intr-o astfel de mica barcuta pe mare. In al doilea rand, dezvoltarea calitatilor fizice si, in al treilea rand, sanatatea de care toti avem nevoie si pe care o putem foarte usor conserva iesind pe mare in aerul asta curat si ionizat sunt argumente care nu cred ca mai trebuie sprijinite cu nimic altceva."

Zilele acestea are loc la Constanta Campionatul European de Iahting, pentru incepatori.



Concurenta Danemarca: "Imi place acest sport pentru ca iti faci multi prieteni noi in locurile in care mergi, in Romania, de exemplu, te bucuri de vreme."

La finalul cursurilor, cei care vor sa guste libertatea oferita de un iaht cu panze, pot obtine un certificat care le va permite sa navigheze oriunde in lume. Scoala dureaza pana la 2 saptamani iar tarifele variaza intre 50 si 650 de euro.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 14°C
Constanta
Aer 14°C
Eforie
Aer 12°C
Costinesti
Aer 14°C
Neptun
Aer 14°C
Modifică setările cookies