Tot mai multi turisti urmeaza cursurile de scufundare in mare. Cat costa sa vezi calutii de mare de la Vama Veche

Data publicarii: Miercuri 03 August 2016, 19:23

Din ce in ce mai multi turisti lasa agitatia de pe plaja si macar pentru o ora se arunca in linistea marii. Cei care apreciaza scufundarile pornesc in adancuri in cautarea calutilor de mare de la Vama Veche sau a epavelor de la Constanta. Iar inainte de toate fac un curs.

Pe Felicia am intalnit-o in Vama Veche. Abia astepta sa vada calutii de mare care traiesc nestingheriti in rezervatia marina dintre 2 mai si granita cu Bulgaria vecina. A ales o scufundare de agrement, care dureaza in jur de o ora.

Felicia: "Chiar am foarte mari emotii, dar imi doresc foarte tare."

Insotita de instructor, Felicia s-a scufundat pana la 4 metri.

Felicia: "Foarte frumos, nu am reusit sa vad decat niste crabi si niste pestisori, dar in schimb, experienta e foarte ok, recomand tuturor. E un sentiment de libertate, nu pot sa descriu in cuvinte."

Tot in aceasta zona cei care fac scufundari merg sa studieze epava unui vas candva sub pavilion grecesc care a naufragiat in urma cu 3 decenii.  

Andu, instructor: "Pe toate site-urile de socializare vezi numai poze cu scafandri, filmulete si vin la noi am vazut si eu acolo, vreau sa fac si eu scufundari, vreau sa ma duc si eu la epava."

Un alt punct de interes este in vecinatatea cazinoului din Constanta. Vorbim de fapt despre un imens sit aheologic aflat sub apa, pentru ca aici este zidul vechii cetati Tomis. Sunt de asemenea si zeci de epave doar ca la ele ajung in general scafandrii cu brevet.

Interesant este si Capul Turcului din Eforie Sud. Are un relief stancos si destul de variat, iar nisipul apare abia la zece metri adancime. La fel si in zona Jupiter-Venus-Mangalia.

Marea noastra este o mare dificila, cu vizibilitate redusa, iar instructorii spun ca cine invata sa se scufunde aici, va fi un bun scafandru in ape mult mai limpezi.

Primul nivel al cursului dureaza in jur de 5 zile si costa 1.100 de lei.

Nicu, instructor scufundari: ''Daca la primul curs inveti echipamentul, inveti procedurile, inveti ce ai de facut sub apa, inveti flotabilitate, la nivelul doi inveti sa folosesti scufundarea in diferite scopuri: cum sa faci o cautare, scufundarea pe timp de noapte, facem fotografiere."

Desi lucreaza in IT, si s-a scufundat o singura data, la Ibiza, Anita vrea brevet.

Anita: "Este nemaipomenit sa poti sa comunica fara sa fie cuvinte, fara sa fie sunete, doar priviri si semne pesti si alge, e super."

O scufundare de agrement costa intre 100 si 140 de lei. Cei instruiti deja platesc mai putin.

 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 14°C
Constanta
Aer 14°C
Eforie
Aer 12°C
Costinesti
Aer 14°C
Neptun
Aer 14°C
Modifică setările cookies