Tot mai puțini turiști cu tichete de vacanță, pe litoral. "Vânzările au scăzut", se plâng hotelierii

Data publicarii: Miercuri 17 Iulie 2019, 18:22

Nu mai sunt bani nici pentru tichetele de vacanță. Bucuria concediilor plătite cu aceste vauchere a durat doar o vară pentru bugetari. Pe litoral se simte deja absența acestor clienți, care în 2018 au adus câștiguri frumoase hotelierilor. Însă legea este clară: instituțiile și companiile de stat pot acorda tichete de vacanță doar dacă permite bugetul.

La Spitalul Judeţean din Braşov, nici unul dintre cei peste 1700 de angajaţi nu a primit anul acesta tichetul de vacanţă, în valoare de 1450 de lei. 
 
Angajat: "Eu mi-am folosit tichetele de anul trecut în primăvara acestui an când am fost la Felix în staţiune. Toată lumea este într-o aşteptare şi speranţă continuă."

Conducerea susţine că a prevăzut în buget peste 2 milioane şi jumătate de lei pentru vouchere, însă încasările spitalului au fost sub estimări.
 
Floarea Bara, directorul financiar al Spitalului Judeţean Braşov: "S-au pierdut 74 de paturi, ceea ce a dus la o diminuare a veniturilor. În primul rând salariile au fost prioritatea numărul unu, reactivii de laborator, materialele de curăţenie." 

Cei 870 de angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială din judeţul Braşov sunt şi mai trişti. Este al doilea an în care nu primesc tichete de vacanţă.
 
Conform legii, acestea se acordă în limitele sumelor prevăzute în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din sistemul bugetar. Pentru celelalte categorii de angajatori, voucherele se acordă în limitele sumelor prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.
 
Lidia Mailat, reprezentantul DGASPC Braşov: "Prioritar a fost acoperirea cheltuielilor de personal şi urmează şi voucherele de vacanţă, să sperăm."

Consiliul Judeţean a anunţat angajaţii din 20 de instituţii subordonate că, în acest an, pleacă în vacanţă pe banii lor. Guvernul a alocat un buget prea mic Brașovului.
 
Adrian Gabor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov: "Am discutat cu hârtiile pe masă, le-am explicat, au înţeles."

Pe litoral, hotelierii simt deja că unele instituţii nu au oferit angajaţilor tichete acest an.
 
Aurelian Marin, manager agenţie de turism: "În prima săptămână a lunii iulie vânzările au fost foarte bune, după primele 5-6 zile practic a urmat o scădere cu aproximativ 30-35%." 
 
Majoritatea celor care au folosit tichete de vacanţă acum pe litoral le aveau de anul trecut. 
 
Turist: "Şi eu şi soţia avem vouchere, ne-au ajutat foarte mult să stăm la all inclusive cu acele vouchere."

Turist: "Dacă ai salariul minim pe economie nu îţi permiţi. E foarte costisitor."
 
Pe de altă parte, potrivit Ministerului Turismului, în acest an sunt cu 60% mai multe pensiuni şi hoteluri înregistrate oficial. Nu pentru că au fost construite recent, ci pentru că abia acum ies din zona neagră a turismului.
 
Manager agenţie de turism: "De exemplu, în Costineşti sunt foarte multe vile şi pensiuni care au intrat cumva în legalitate, respectiv s-au clasificat tocmai din cauza tichetelor."
 
Întrebat despre această situaţie ministrul Finanţelor nu a prezentat, deocamdată, un punct de vedere. 
 
Anul trecut 1,2 milioane de români au beneficiat de tichete de vacanţă.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 11°C
Constanta
Aer 11°C
Eforie
Aer 12°C
Costinesti
Aer 12°C
Neptun
Aer 12°C
Modifică setările cookies