TRADITII DE SANZIENE. De ce n-au voie tinerii sa intre in apa marii

Data publicarii: Luni 24 Iunie 2013, 10:27

Duminica-noapte a fost insa o situatie speciala: sute de tineri au uitat de cluburi si au petrecut Noaptea de Sanziene pe plaja, la lumina focului de tabara, cu dansuri, descantece si ritualuri mostenite din batrani.

"Luna plina ma incarca cu lumina..."

In noaptea de Sanziene, fetele ajunse la varsta maritisului aduna flori si impletesc coronite.

"Fetele trebuie sa culeaga anumite flori speciale, flori galbene si sa le puna sub perna ca sa-si cheme uristul. Cu ajutorul lor isi vor gasi ursitul, asta se intampla in seara de sanziene...", spune o tanara.

"Nu e bine sa intrati in apa, aveti grija si intoarceti-va la radacini. Nu e bine sa te speli, pastreaza tot ce acumulezi, timp de 3 zile, numar fermecat."

"Nu e bine! Eu am sa incerc sa ma tin departe! In ziua de Sanziene marea isi ia intotdeauna tributul si am invatat ca e ok sa ma tin departe", spune si un barbat.

Conform traditiei, de Sanziene oamenii nu trebuie sa faca baie, pentru ca vor spala fortele magice care ii inconjoara. Cu toate acestea, tinerii nu au rezistat tentatiei si au incercat apa marii. Ba mai mult, au instalat si un hamac in apa, la cativa metri de plaja, din care domnisoarele singure sa admire super-luna.

Tinerii au dansat, au cantat si au incins hore direct pe nisip.

Petrecerea s-a terminat inainte de ivirea zorilor cand tinerele nemaritate s-au grabit sa mearga la culcare, ca sa isi viseze ursitul.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 14°C
Constanta
Aer 14°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 14°C
Neptun
Aer 15°C
Modifică setările cookies