Trombă marină, surprinsă de turiști deasupra Mării Negre. Un copil a murit din cauza furtunii

Data publicarii: Duminica 04 August 2019, 18:07

O furtună extrem de puternică, de cod roşu, a făcut prăpăd la malul mării şi a speriat turiştii. În Constanţa, mai mulţi copaci au fost puşi la pământ, bucăţi din acoperişurile caselor au fost aruncate în stradă, iar străzile au fost acoperite de şuvoaie. De altfel, tot litoralul a avut de suferit. A plouat torenţial, iar vântul ca o tornadă a smuls umbrelele de pe plajă. 

Ploaia torenţială i-a alungat dintr-o dată pe turiştii de pe plajă! Impresionaţi de puterea furtunii, oamenii s-au grăbit să se pună la adăpost şi unii au filmat furia vijeliei. 

Prin perdeaua de apă dintre cer şi pământ, turiştii abia au putut distinge cât de puternic era vântul. Câţiva imprudenţi care au rămas pe plajă, au văzut cum erau trântite la pământ umbrelele.

Surprinşi de furtună, turiştii care se plimbau în zona Cazinoului din Constanța au fugit în stânga şi în dreapta, în speranța că vor găsi locuri ferite de vânt, unde să se adăpostească. La un moment dat, deasupra mării s-a format un fuior. 

Cei pe care furtuna de cod roşu i-a prins pe Autostrada Soarelui au filmat şi ei câteva fuioare tip tornadă. Între timp, în Constanța străzile erau acoperite de apă.

Vijelia a durat aproape zece minute, timp în care vântul a bătut în rafale puternice.

Bucăţi de acoperiş au fost aruncate la distanţe de peste 100 de metri. Vântul violent a doborât la pământ mai mulţi arbori şi unii au căzut peste maşini.

Şocaţi de violenţa furtunii, odată cu lăsarea serii, oamenii au ieşit din case pentru a vedea ce pagube a lăsat în urmă.

Femeie: "Foarte rău a venit nici. Nu pot să mă exprim ce vijelie a fost. Ziceau că sunt nu ştiu câte duşuri deodată că veneau."

Din cauza vântului, mai multe cabluri electrice s-au rupt şi cartiere întregi au rămas fără curent.

Tânăr: Crengi sunt pe fire. Încă sunt acolo.

Reporter: Exist[ riscul de scurtcircuit? 

Tânăr: Exist[ clar. În fiecare seară face flamă acolo de la crengi.

Speriaţi de Codul Roşu, peste 250 de oameni au apelat la 112 în Constanța şi au cerut intervenţia pompierilor. 

Şoferii care au fost surprinşi de furtuni pe DN2 au trăit momente teribile. O maşină, de pildă, a fost lovită în mers de un obiect aruncat de vântul puternic pe şosea.

După litoral, furtuna a ajuns şi în Bucureşti. Vântul a fost extrem de puternic, la fel şi grindina.

Sub cod roşu a fost şi judeţul Tulcea, iar aici furtunile au făcut victime: un copil de 9 ani a murit după ce căruţa în care se află a fost luată la vale de o viitură. Alţi doi copii au fost surprinşi de o viitură, tot într-o căruţă, în judeţul Prahova. Unul dintre ei, o fetiţă de cinci ani, a fost salvată de un pompier aflat în timpul liber. Însă fratele ei de trei ani a fost găsit în apă, abia după câteva ore. A fost dus în grabă la spital, însă medicii au declarat decesul.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 17°C
Constanta
Aer 17°C
Eforie
Aer 15°C
Costinesti
Aer 17°C
Neptun
Aer 17°C
Modifică setările cookies