Turismul la Techirghiol, blocat în trecut. O turistă din SUA a curățat cu grebla algele din lac

Data publicarii: Miercuri 07 August 2019, 19:01

  Lacul Techirghiol, renumit pentru băile cu nămol, revine în atenţie prin lipsa de viziune a celor care îl administrează.

Oamenii merg la tratament, plini de speranţă, însă dau peste condiţii, de acum 50 de ani. Privaţii şi statul, se întrec în neimplicare. Algele, care apar periodic, au explodat şi îngreunează intrarea în apă. Nimeni nu le curăţă, pe motiv că ar fi benefice, pentru nămolul folosit ca tratament. ''Inspectorul Pro'', a mers de jur-împrejurul lacului, şi va arătă de ce sunt nemulţumiţi turiştii.

Aflat la 150 de metri distanţă de Marea Neagră, între localităţile Techirghiol, Eforie Nord şi Eforie Sud, lacul Techirghiol este cel mai întins lac salin din România. Este o fostă lagună a mării, azi complet separată de aceasta. Celebritatea i-a fost adusă de nămolul sapropelic, bogat în tot felul de minerale, util în tratamentul unor afecţiuni precum cele dermatologice sau reumatice. Încă din anii '60, s-au construit pe malul lacului pavilioane pentru bai reci - în care turiştii puteau veni, într-un loc civilizat, pentru a face tratament cu nămol. 

Cu toţii ştim de beneficiile nămolului de la Techirghiol, dar felul în care facem turism în anul 2019 nu ne face cinste. Probabil în anii '60, când au fost construite aceste bai reci condiţiile erau mult mai civilizate decât acum când pentru se bucura de nămol turiştii sunt nevoiţi să stea printre bălării şi gunoaie.

Patru astfel de pavilioane cunoscute sub numele de Băile Reci aparţin acum  Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizică şi Balneologie Eforie Nord, pe scurt EFOSAN. Lăsate în paragină după anii' 90, în prezent mai funcţionează doar băile reci numărul 1. Au fost renovate în urmă cu câţiva ani dar încă mai au nevoie de lucrări de reparaţii şi de o curăţenie generală.

O turistă care de 10 ani vine din America - la Eforie Nord, pentru tratament - a curăţat, cu o greblă, algele care blocau intrarea în lac.

Monica Cojocneanu: ”Le-am rugat pe doamnele să vină să curate intrarea să creeze o fâşie prin care doamnele să intre în apă şi comentariul a fost ”doamnaănu putem să facem asta” şi am cerut noi greble să facem noi şi m-am dus cu verişoare mea şi am început să curăţăm, dar când le-am cerut greble, au zis dacă vă dăm dvs noi o să arătăm rău. Cum adică să facă clienţii curăţenie?"

Problema a apărut după ce Apele Române au anunţat că algele de pe malul lacului Techirghiol nu trebuie strânse deoarece contribuie la procesul de formare a nămolului. Cum acestea blochează însă intrarea în apă, administratorii ar trebui să facă nişte cărări de acces, pentru turişti. 

Monica Brailescu, purtător de cuvânt Efosan: ”Personalul nostru a acţionat de două ori pe zi, împingându-le către larg numai că există mai mulţi factori bioclimatici care acţionează în acel loc. Curenţii împing mereu masele de alge către zona respectivă".

Turiştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că odată ce au plecat de pe plajă, dacă vor să se reîntoarcă, în aceeaşi zi, trebuie să îşi cumpere un alt bilet, care costă 20 de lei. Drept urmare, mulţi pleacă în alte locuri, pe malul lacului Techirghiol, unde nu plătesc.

Dar şi acest loc aparţine tot Spitalului de la Eforie Nord. Vorbim de băile reci numărul 3, acum lăsate în paragină. Cum nu plătesc, turiştii prefera să stea la plajă aici, chiar dacă trebuie să îşi facă singuri curăţenie. 

Conducerea Efosan a declarat că zona va fi igienizata în perioada următoare. Şi că în prezent se fac documentaţii tehnice pentru ca băile reci nefuncţionale să fie redate turiştilor. Când se va întâmpla însă acest lucru, e greu de zis. 

Şi în Eforie Sud, există bai reci. Aparţin de THR Marea Neagră, al cărui acţionar principal este SIF Transilvania. Un loc care trebuie, de asemenea, renovat şi modernizat. Biletul de intrare este însă mai ieftin: 15 lei.

T.H.R. Marea Neagră ne-a transmis că intenţionează să construiască pe malul Lacului Techirghiol un hotel de 4 stele, pentru tratament balnear.  În prezent, se fac  demersuri pentru obţinerea titlului de proprietate asupra terenului şi  a autorizaţiilor necesare investiţiei. 

Mai există o zonă unde turiştii se înghesuie vara de vară, pentru că oferă toate condiţiile. Vorbim de băile reci care aparţin de Sanatoriul Balnear de la Techirghiol, unde intrarea costa tot 15 lei.

Şi ar mai fi plajă amenajată de Primăria Techirghiol, chiar pe malul lacului. Aceasta este fără plată. Dar accesul în apă e dificil. Se face de pe un ponton care îngreunează tratamentul celor în vârstă. Cât despre facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, ce să mai vorbim. Vizitatorii au însă aici toaleta publică. 

Primăria Techirghiol spune că va remedia toate aceste probleme dar face apel şi către turişti să aibă un comportament civilizat. 

Turismul din Techirghiol a rămas, din păcate, în secolul trecut. Este nevoie de o strategie coerentă de dezvoltare dacă vrem să recupereze ultimii 40 / 50 de ani. Primarii din Eforie şi Techirghiol spun că vor accesa fonduri europene pentru amenajarea zonei. Iar Spitalul Balneo de la Eforie promite lucrări de modernizare. Rămâne de văzut cine se va ţine de cuvânt. Până atunci, amatorii de băi de nămol trebuie să-şi facă tratamentul pe unde nimeresc.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 17°C
Constanta
Aer 17°C
Eforie
Aer 15°C
Costinesti
Aer 17°C
Neptun
Aer 17°C
Modifică setările cookies