Litoralul de 12 milioane de euro/weekend catre care te indrepti cu 10km/h. Imaginea-simbol a unui concediu inceput cu nervi

Data publicarii: Luni 20 Iulie 2015, 17:45

Chit ca este luni, a fost nebunie la mare. Pana la amiaza, autostrada Soarelui era deja blocata catre sudul litoralului. 

Pe ambele sensuri, masinile au format cate o coloana de 15 kilometri. Dupa orele  pierdute in trafic turistii pentru care abia incepe vacanta au dat tot peste aglomeratie si in statiuni. Nu mai putin de 120.000 de turisti sunt cazati oficial.

Asa arata luni, la orele pranzului iesirea de poe autostrada catre Mangalia. Sute de autovehicule au ramas prinse ca intr-o capcana din cauza aglomeratiei si a coloanelor. Nervosi si toropiti de caldura turistii abia daca mai aveau putere sa protesteze. 

Reporter: Care a fost viteza medie?
Sofer: Aproape 10 km/h

Reporter: Ati inceput bine concediul cu aglomeratia asta ?
Turisti: Da, in ghilimele am inceput bine. Pana acum s-a mers bine, dar de vreo 10 km mergem bara la bara.

Cand credeau ca au scapat de proba de foc, adica aglomeratia de pe sosele, turistii au dat peste alt haos, cel de pe plaja. In Costinesti spre exemplu marea parca fierbea la tarm, miile de turisti napustindu-se in apa imediat dupa ce au pasit pe nisipul fierbinte. 

Pentru acesti tineri insa aglomeratia de pe plaja nu a constituit un impediment pentru o prima zi de vacanta. 

Reporter: Nu te derajeaza aglomeratia de pe plaja?
Turist: Nu, chiar deloc, ai ce vedea. 

Politistii recomanda si ruta alternativa  la drumul care trece prin statiunile din sud Mangalia - Amzacea- Cobadin - Medgidia - de unde soferii pot intra pe autostrada soarelui sau prin Techirghiol.

Chiar daca este abia luni hotelierii dau un sfat celor care vor sa ajunga in weekend-ul viitor la mare - ar trebui sa va faceti rezervari inca de astazi daca nu vreti sa dormiti sub cerul liber.

Potrivit Federatiei Patronatelor din Turism, numai in acest weekend, turistii au lasat la mare, in jur de 12 milioane de euro. Doar pe mancare, cheltuielile turistilor in weekend au ajuns la 4,1 milioane de euro cazarea  4,6 milioane de euro, iar pentru distractie aproape 3 milioane de euro.

Practic, un turist cheltuieste, in medie, la mare, 90 de euro pe doua zile pe cazare, mancare si distractie. Exceptie fac turistii din nordul litoralului care sunt mai cu dare de mana si pentru care pretul unei singure mese poate depasi 100 de lei de persoane. Iar in sud un turist manca si cu 50 de lei pe zi. 

Iar numarul turistilor fata de anul trecut in aceeasi perioada a crescut cu 15% si cu 35% mai mult fata weekendul trecut. Si pentru ca este o aglomeratie atat de mare, au fost si mobilizate mai multe echipaje de jandarmi, politie rutiera si chiar agenti ai Politiei Locale a Municipiului Bucuresti. 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 14°C
Constanta
Aer 14°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 14°C
Neptun
Aer 14°C
Modifică setările cookies