Turistii de la mare au ignorat cele 45 de grade de la pranz si au umplut plajele. "Ma protejez de caldura cu ulei si cu bere"

Data publicarii: Miercuri 08 Iulie 2015, 17:40

Canicula si temperaturi extreme marti, pe litoral, unde, la orele pranzului, mercurul din termometre a ajuns, pe plaja, in nisip, la valori record de 45 de grade Celsius. Iar indicele de radiatii ultraviolete a depasit cu mult pragul de alerta.

Din pacate, avizi de soare si bronz, multi turisti au ignorat cu totul masurile de protectie si s-au expus inconstienti radiatiilor extrem de periculoase. In doar cateva ore, in statiunea Mamaia, cateva persoane au avut nevoie de ingrijirile medicilor de la punctele de prim ajutor.

Pe litoral, soarele a ars ca printr-o lupa imensa. La ora 14:00, pe nisip puteai sa fierbi linistit o cafea turceasca. Si asa, plaja era plina. Sute de turisti s-au expus imprundent radiatiilor care miercuri au atins cota 8 pe o scara de la 1 la 15. Asta desi medicii avertizeaza ca pielea noastra nu rezista la mai mult de 7. Daca acest indice este depasit, nici cele mai puternice creme de protectie nu mai dau randament.

"Stiu ca este periculos, dar stam zece minute in apa, zece minute la soare"
, spune o turista. Numai ca doamna ignora un alt avertisment: cand iesiti din mare, pe corp se formeaza mii de broboane de apa sarata, care odata expuse la soare, actioneaza ca niste lentile minuscule.

A patit-o deja o domnisoara. Dupa ce a stat cinci ore in soare, a suferit arsuri grave: "Eu m-am superbronzat si acum super doare si de asta m-am dat cu crema."

O alta a adormit in soarele ucigator: "Rezistam, rezistam", spune ea.  "Eu am un ten care iubeste soarele si nu am probleme", spune alta tanara.

Un barbat, in schimb, spune ca a luat toate sfaturile in serios. Prietena lui se ocupa de... masaj. "Ma protejez de caldura asta cu uleiuri, cu soare, cu bere!" - spune el.

Medicii aflati in corturile de prim ajutor de pe plaja confirma ca marti au predicat in zadar. Turistii nu i-au luat in seama. Ionut Stanciu, asistent medical: "Sa nu se expuna in intervalul orar 11:00-17:00 la soare, sa consume foarte multe lichide, fructe, fara alcool, pentru ca alcoolul le va accentua deshidratarea."
 
Singurii in castig pe o astfel de vreme sunt comerciantii. In doar doua zile de canicula, au avut vanzari record. Oamenii nu tin cont nici la acest capitol de sugestiile nutritionistilor si nu isi cumpara doar apa, fara sa realizeze ca bauturile carbogazoase, cu zahar de pilda, le accentueaza senzatia de sete.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 16°C
Constanta
Aer 16°C
Eforie
Aer 16°C
Costinesti
Aer 16°C
Neptun
Aer 16°C
Modifică setările cookies