In varf de sezon, doar intr-o singura zi turistii cheltuiesc doar pe alcool un sfert de milion de euro.
Turistii recunosc: atunci cand sunt pe plaja, intr-o zi torida, o bere rece, un cocktail cu gheata sau un vin spumant ii racoreste imediat. Iar daca aveti norocul de a ajunge intr-un loc unde un barman cu experienta face si spectacol, pe langa o bautura atent mixata, putem spune ca plecati de pe litoral cu amintiri de neuitat. Cat ne costa aceasta distractie? Un raspuns complicat, care difera de la statiune la statiune. O bere, in functie de calitate si cantitate, poate pleca de la 3 lei, la pahar si poate ajunge pana la 10-15 lei, cea mai buna bineinteles. Dupa aceleasi criterii, pretul mediu al unui cocktail este 20 de lei in Vama Veche si Mamaia si mai scade cu 5-6 lei in statiuni precum Eforie sau Neptun.
In Mamaia Nord sau Vama Veche, turistii stiu ce sa ceara atunci cand ajung pe plaja. Si nu se uita la bani.
Lucian, un barman cunoscut pentru indemanare si spectacol, ne recomanda pe timp de vara bauturile care contin multe vitamine: preparate cu fructe proaspete, fresh de lamaie, de lime sau de portocala. Le putem combina cu alcool.
Lucian Turcu, barman: "De vara sunt acele cocktailuri din Caraibe, din zona calda, care evident sunt recomandate si in Romania, putem mixa cu bauturi cu rom, maturat, alb chiar cu gin, cu busuioc."
Totul depinde insa si de imaginatia barmanului. Clasicul mojito, o bautura pe baza de lime si rom alb, unul dintre cocktailurile preferate de turisti, poate fi reinterpretat si transformat intr-o poveste.
Barmanii atrag atentia insa ca, ziua, pe plaja, cand este foarte cald, consumul de alcool trebuie limitat si combinat cu multa apa plata.
In zona de nord a statiunii Mamaia, vinul bun, mai ales un roze rece din Cabernet Sauvignon si Shiraz, o bere de calitate si cocktailurile sofisticate, sunt preferatele turistilor. Seara, pe plaja, vedete raman vinul roze si prosecco, un vin spumant. Pretul mediu al unei sticle este 100 de lei.
Calin, administrator plaja: "Barbatii beau bere, bere mexicana cu lime iar daca vor ceva mai tare, un mojito. Iar doamnele, un vinut, un rose, un sprit cu apa."
In centrul si sudul statiunii Mamaia, regina este berea. In special, cea la pahar. Pe aceasta terasa, intr-un singur weekend se vand 2 tone de bere la dozator.
Vasile Chirondojan, proprietar terasa: Berea a ajuns ca apa. Ori ca bea bere, ori ca bea apa...2 lei 3 lei paharul de bere.
Reporter: Cate bere vindeti intr-o zi de weekend?
Vasile Chirondojan, proprietar terasa: Cam 20-25 de butoaie.
O bere la pahar costa, in medie, 4 lei. Iar una la sticla, 6-7 lei.
Sunt insa si turisti care prefera sa faca economie si sa vina pe plaja cu lada frigorifica, in care adapostesc bautura cumparata de la supermarket. Calcule neoficiale ne arata ca un turist bea in medie de 15 lei pe zi. Consumatorii sunt, in mare parte, barbati. In acest calcul au fost incluse terasele, restaurantele si beach barurile. Astfel, intr-un weekend plin, in care zilnic ajung pe plaja 2 sute de mii de turisti, din care mai putin de jumatate sunt barbati, incasarile pot merge pana la jumatate de milion de euro.