Cod galben de furtuna pe litoral. Turistii ignora steagul rosu arborat de salvamari. Trei au ajuns in stare grava la spital

Data publicarii: Sambata 06 Septembrie 2014, 18:58

Valurile mari si vantul care a batut cu putere sambata pe litoral ar fi trebuit sa-i tina pe turisti departe de apa, mai ales ca fusese arborat steagul rosu, care interzice scaldatul. Dar unii, inconstienti, au vrut cu orice pret sa intre in apa, asa ca salvamarii si echipajele SMURD au salvat trei oameni. La Costinesti, o bunica si nepotica ei au fost scoase din apa in ultimul moment si resuscitate, iar in statiunea Mamaia, pe o plaja privata, un turist de 62 de ani din Bucuresti a fost adus la mal de echipajele de salvare. Toti trei sunt la terapie intensiva in stare grava.  

Barbatul a fost observat de un salvamar plutind la aproape 50 de metri in larg. Nimeni nu stie ce s-a intamplat, pentru ca zona era pustie la acea ora. Salvamarii au reusit sa-l aduca la mal in ultimul moment.
 
Georgian Boariu, salvamar, povesteste: "Eram in patrulare, am vazut trupul plutind, doar partea din spate, m-am gandit ca face pluta,
am intervenit, mi-am dat seama ca se inecase, l-am scos, am chemat SMURD-ul prin statie. Nu avea puls, de aceea am si continuat masajul cardiac
".

Barbatul a ajuns la spital in stare grava. Desi steagul rosu este arborat de mai bine de 48 de ore, salvamarii duc o adevarata lupta cu turistii. Multi dau dovada de o inconstienta greu de inteles.

"Dupa cum vedeti, marea este foarte agitata, avem steagul rosu care interzice scaldatul, avem turisti care nu inteleg, mai ales cei care au probleme medicale. Recomandarea noastra: nu este voie la inotat, riscul de inec este foarte crescut", avertizeaza Gabriel Culea, seful Serviciului Salvamar Constanta.
 
La doar cativa pasi de locul unde barbatul de 62 de ani era cat pe ce sa piara inghitit de valuri, zeci de turisti ignorau semnalele de avertizare si se aventurau in larg. In numai cateva ore, pe intreg litoralul, salvamarii au scos mai multi turisti din valuri. Echipajele de interventie sunt in alerta, iar codul de furtuna a fost prelungit pana duminica seara.

Aceasta vara a fost una dintre cele mai dramatice din ultimii 10 ani, pentru ca vremea extrema a facut, din pacate, multe victime: peste 20 de oameni au murit inecati si cateva sute au fost scosi din apa in ultimul moment de salvamari.

 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 22°C
Constanta
Aer 22°C
Eforie
Aer 20°C
Costinesti
Aer 23°C
Neptun
Aer 23°C
Modifică setările cookies