Cei care aleg acest sejur se îngrașă în medie cu 2-3 kilograme, potrivit Institutului American de Sănătate Publică. Iar concluzia acestui studiu este confirmată și de un experiment făcut de Știrile Pro TV, împreună cu un turist. El s-a cântărit înainte și după 7 zile petrecute pe litoral, cu toate mesele incluse. Pe de altă parte, bucătarii spun că mulți turiști pofticioși își umplu farfuriile cu vârf fără să se gândească la calorii.
Vlad are 38 de ani şi a petrecut un sejur all-inclusive de 7 zile pe litoral. S-a cântărit înainte să plece.
Vlad Ochianu, turist: "90.09 îmbrăcat. Probabil 1-1.5 kg mai puţin dezbrăcat".
Reporter: "Cu cât aţi plecat de acasă? "
Vlad Ochianu, turist: "Cu 87.2 kilograme dezbrăcat".
Apoi, a urcat pe cântar la jumătatea vacanţei.
Vlad Ochianu, turist: "În 3 zile s-au pus câteva kilograme.... Cam 2 kilograme."
Potrivit unui studiu făcut de Institutul American de Sănătate Publică, după şase zile cu toate mesele incluse, turiştii iau în greutate 2 - 3 kilograme.
Într-un singur resort de pe litoral se consuma - de pildă - într-o săptămână, o tonă de cartofi prăjiţi.
Pavel Liviu, bucătar: "Clientul când vine la noi nu se gândeşte la caloriile care ar putea să fie în farfurie. La un client, ieri, am văzut că şi-a pus în farfurie lângă pizza şi sushi. Adică, oamenii nu se gândesc că ar putea să se îngraşe sau nu. Vin aici mai mult să mănânce."
La fel a procedat şi Vlad, care la sfârşitul săptămânii de concediu are cu aproape 4 kilograme mai mult.
Vlad Ochianu: "Să vedem cât avem acum, la final. ... Doamne ajută! ... 92,1.
Reporter: "Cât s-a pus?"
Vlad Ochianu: "Hai să facem un calcul... păi ar fi 4 kilograme 900 între 87.2 minus hainele, hai să zic aproximativ 3,5 - 4 kilograme."
Psihologii spun că turiştii care merg în vacanţe all inclusive nu rezista diverselor arome şi combinaţii culinare. În plus, atmosfera relaxată de concediu îi îmbie să guste din toate preparatele.
Elena Stambuli, psiholog: "În vacanţă, motivaţia, conştiinţa, raţiunea, voinţa, dispar. Intră în vacanţă şi ele. Oamenii mănâncă la all incluisve pentru că ceilalţi mănâncă, pentru ca mâncare este la dispoziția ta, consumul de elemente agreabile induce, determină creiereul să asocieze mâncatul cu stare emoţională bună."
Cristian Buta, medic gastroenterolog: "Turistul la mare sau în general în vacanţa consumă foarte mulţi cartofi prăjiţi. Sigur, nu este ok, mai ales în asociere cu brânză care este un tip de proteine. Trebuie evitate prăjelile, grăsimile, tocăturile pe cât se poate."
Potrivit unui studiu IRES care a analizat datele strânse de la Federaţia Patronatelor în Turism, 42 la sută dintre români aleg vacanţele de tip all inclusive în România, Bulgaria şi Turcia. În general, sunt familii cu vârste între 30 şi 50 de ani care - în proporţie de peste 80 la sută - au şi 1-2 copii.