Are, cel putin deocamdata, salbaticia neatinsa din ce era odata Vama Veche, iar plajele sunt de cinci stele. Terasele sunt din lemn si stuf, poti manca peste proaspat, facut pe plita, iar daca ai putin noroc, stai la soare alaturi de cormorani.
La doi pasi de Navodari, am gasit o plaja cu miros de delta. Un cormoran isi face siesta la malul marii, langa umbrelele din stuf si pernele confortabile care inlocuiesc sezlongurile. Locul, situat intre Mamaia si Navodari, nu are inca un nume, dar prietenii ii spun, intre ei, Vamaia. Adica un amestec intre salbaticia de altadata din Vama Veche si confortul din nordul litoralului.
Harry, administrator plaja: "E, sa zicem, un fel de melange de chestii misto, oameni diferiti care vor ceva mai retras, dar nu neaparat in afara oricarui peisaj. Nu ne gandim la ceva gen Vadu, salbaticie totala, vrem ceva Vama Veche, cum a fost acum acum cativa zeci de ani".
Plaja s-a nascut din dorinta a patru tineri de a avea un loc al lor. Doi dintre ei lucreaza in domeniul marketingului, unul este arhitect, iar cel de-al patrulea, carciumar. Locul a fost ales dintr-o intamplare: unul dintre asociati a esuat pe aceasta plaja in timp ce facea surf.
Ne intoarcem privirea si descoperim, cu uimire, un pian. Un decor inedit pentru fotografiile de vacanta. Barul este din lemn colorat, pe care doi artisti din Bucuresti au pus patina timpului.
Adrian, administrator plaja: "Tot barul este sprijinit pe bautura, pe sticlele de bautura pe care incercam sa le schimbam cu sticlele pe care le vom consuma".
Alaturi, o terasa cu plite incinse si peste proaspat prins din Marea Neagra: stavrid, lufar, scrumbie albastra, calcan. Nu putem sa nu incercam si specialitatea casei: rapane - celebrii melci de mare - pe plita incinsa. Daca vrei sa te odihnesti pe un sezlong, in aceasta zona intinsa intre nordul statiunii Mamaia si Navodari, sunt zeci de plaje micute si cochete.
Odata ce ai ajuns in aceasta zona, ai impresia ca te-ai intors in timp si ai regasit Vama Veche la inceputuri. Drumul de acces catre mare nu este asfaltat, iar plajele, desi unele dintre ele amenajate, mai pastreaza inca acea senzatie de salbatic.
Pentru multi turisti, dezvoltarea zonei inseamna o alternativa la statiunile prafuite din alte parti ale litoralului. Cu conditia sa ramana asa si sa nu se transforme in timp intr-un alt resort plin de zgomot, poluare si hoteluri urate din beton, sticla si otel...
Si preturile sunt mai mici cu cel putin 20 la suta fata de Mamaia. Un sezlong se inchiriaza in aceasta perioada cu 10-15 lei, iar o bere rece la halba costa 3 lei. Pentru o portie de mancare o sa dati intre 20 si 30 de lei.