Vietnamezi angajați pe litoral în locul tinerilor care refuză joburile. Salariul oferit pentru o cameristă

Data publicarii: Joi 06 Iunie 2019, 18:43

Angajatorii de pe litoral au nevoie de 15.000 de oameni în acest sezon. Se bazează pe muncitori străini şi persoane mai în vârstă, pentru că nu găsesc tineri care să lucreze. În curând, la multe pensiuni şi hoteluri vor ajunge angajaţi din Vietnam, Filipine şi Nepal.

Cristina are 50 de ani şi este coordonatoare de personal la un hotel de trei stele din staţiunea Mamaia. A încercat să găsească tinere care să lucreze alături de ea, dar nu a reuşit. Salariul unei cameriste porneşte de la 1.800 de lei şi poate ajunge şi la 2.500 de lei net pe lună.

Cristina, coordonatoare personal hotel: "Este groaznic, este o criză acută de personal, dar eu m-aş axa mai mult pe persoanele peste 40 de ani, pentru că sunt stabile şi serioase. Aş fi vrut să lucrez cu tineretul, dar îţi vine, îţi lucrează o zi, a doua zi te trezeşti că nu mai vine. Criza aceasta de personal ne face să le calificăm la locul de muncă, dar e greu de găsit."

În aceste condiţii, angajatorii caută persoane mai în vârstă.

Lenuța Batar, cameristă hotel: ”M-am acomodat foarte uşor... Dacă faci ceea ce faci cu drag, te descurci foarte uşor."

Sebastian Puznava, administrator hotel: "Am decis să ne axăm pe un personal cu o medie de vârstă peste 40 de ani, inclusiv până la 50-60 de ani, întrucât dumnealor sunt oameni profesionişti, au o experienţă în spate şi sunt foarte serioşi. În orice situaţie, nu pleacă, nu ne lasă în vârf de sezon."

Potrivit autorităţilor din turism, numai în staţiunile din sudul litoralului au nevoie de mii de angajaţi în acest sezon.

Ina Ionescu, administrator hotel staţiunea Venus: "Încercam prin toate metodele on-line şi foarte mult prin cunoștințe. Îndeosebi găsim persoane tinere, dar nu stau foarte mult. Ne aşteptam la început să găsim elevi, studenţi care ar fi fericiţi să lucreze la mare pe un program destul de ok şi o plată ok."

Dragoş Răducan, Asociaţia Federaţiilor Patronale din Turism: "Estimatul pentru acest sezon ca deficit este de 15.000 de angajări. Este foarte mult, nu ştim ce vom face în acest an."

Laurenţiu Duica, şef sală: ”Oamenii calificați se duc pe salarii mult mai mari în afară, pe vase de croazieră: Anglia, Franţa, Germania, salarii triple sau mai mult decât triple."

Şi administratorii de plaje se confruntă cu aceeaşi problemă. La început de sezon nu găsesc oameni. Primii angajaţi străini vor ajunge pe litoral în câteva zile. Mulţi lucrează în bucătării sau ca personal hotelier. 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 12°C
Neptun
Aer 12°C
Modifică setările cookies