Sunt aproape 35 de grade la nivelul nisipului in statiunea Mamaia. In mod normal, nimeni nu ar fi trebuit sa stea sa se bronzeze pentru ca riscul de insolatie este extrem de mare.
Dermatologii va recomanda sa stati sub soare cel mai devreme dupa ora 16.00. Pentru cei care nu se pot da dusi de pe plaja medicii si salvamarii le recomanda sa stea mai mult sub umbrela sau sa caute umbra copacilor de la marginea plajelor.
In permanenta turistii trebuie sa se hidrateze si sa bea apa. Cat despre crema de plaja aceasta trebuie sa fie cu un grad ridicat de protectie.
Atentie insa - alcoolul si mancarurile grase nu fac deloc casa buna cu arsita din miez de vara!
Litoralul a intrat ieri sub cod galben de canicula, iar nisipul a inceput sa friga de la primele ore. Dupa pranz, cei care s-au incumetat sa mearga pe plaja, au simtit ca paseau pe carbuni incinsi.
Pe o astfel de vreme este aproape imposibil sa mergi prin nisip cu picioarele goale. Este foarte cald... sunt 35 de grade, insa cu siguranta la nivelul nisipului temperatura sare de 50 de grade Celsius. Facem si noi un experiment cu termometrul care se blocheaza la 40 de grade Celsius."
Palaria, umbrela de soare si crema cu factor mare de protectie sunt indispensabile in aceste zile. In plus, turistii trebuie sa fie atenti la mancare, pentru ca riscul de toxiinfectie alimentara este foarte ridicat.
Turist: Servim o saorma dupa doua pahare cu bere.
Reporter: Cat de sanatoasa este pe o vreme ca asta?
Turist: Nu este, dar rar de tot mananc, doar asa, acum ca sunt la mare, in rest mananc numai natural.
Reporter: Merge shaorma pe canicula asta?
Tatic: Merge, de ce nu?Intrebati-o pe ea ca stie mai bine.
Reporter: Nu este periculos?
Tatic: Nu cred.
Nutritionistii nu va interzic sa mancati saorma, dar va indruma cum sa o comandati astfel incat sa nu va provoace probleme.
Dr. Anca Craciun, medic specialist in nutritie: "Trebuie sa fim atenti, de exemplu, sa alegem lipia, cerealele integrale, sa punem carne, dar fara cartofi prajiti si fara maioneza. Sosurile sunt riscante in aceasta perioada a anului. Gustarile sa fie fructe si nu neaparat gogosele prajite in ulei."
Pentru ca tin la clientii lor, barmanii le recomanda sa evite bauturile alcoolice pe temperaturi extreme.
Laurentiu Sasu, barman: "Avand in vedere ca este foarte cald, recomandam bauturi frapate, lemonade, frapeuri."
Miercuri va fi si mai rau la malul marii: temperaturile vor ajunge la 37 de grade Celsius la umbra.