Care este noua moda in restaurantele de pe litoral. Ce mancaruri prefera turistii si cati bani scot din buzunar pentru ele

Sezonul estival vine pe litoral, cu o noua tentatie culinara: racii, un produs gastronomic, care incepe sa-si faca loc in farfuriile romanilor. Cateva restaurante, cele mai multe din Mamaia, au furat startul si au introdus in meniuri crustaceele atat de apreciate in alte tari. Preturile sunt decente, iar turistii pot pleca din vacanta cu o experienta interesanta.

In zona cazinoului din Mamaia, suntem poftiti sa incercam raci pescuiti dintr-un lac situat in judetul Giurgiu. Proprietarul, Paul Nicolau, un tanar de 28 de ani, a intrat in aceasta afacere in urma cu trei ani. Lucrase pana in acel moment in vanzari, dar ramas fara slujba.

Paul Nicolau, proprietar taverna: "Cand am dat de raci, am avut un declic in mine la modul ca mi-am adus aminte ca taica-miu mi-a adus un rac viu de la pescuit care a fost primul meu animal de casa. M-a tintuit acolo si am citit, am citit, am vrut sa vad daca creste cineva raci in Romania si am vazut ca nu.”

Asa ca a imprumutat 8 mii de lei si a mers in Anglia sa vada cum functioneaza o ferma de raci. In 3 ani a reusit sa-si deschisa trei taverne in capitala, a concesionat un lac, iar acum are si un local in Mamaia. Le ofera turistilor supa crema de raci, paste cu cozi de raci sau raci in sos de vin.

Tot in Mamaia, dar pe malul lacului, trei prietene de-o viata si-au deschis un mic restaurant. Au pornit cu 15 mii de euro, iar una dintre ele, Mihaela, de meserie stewardesa, ne povesteste ca totul a pornit de la dorinta ei de a sta mai mult acasa.

Mihaela Dobrita, proprietar restaurant: “Este un preparat foarte sanatos, foarte light, nu are colesterol, nu are grasimi, si vrem altceva, o noutate. Sunt si clienti care nu stiu sa manance si atunci ii invatam"

Cei care isi petrec vacanta in sudul litoralului, pot incerca racii de la Olimp.

"Aceasta este cusca cu raci. Le dam de mancare oase, peste, racul este un carnivor", explica un pescar. Iar ce urmeaza este un adevarat festin.

"Acum pun racii care i-am fiert inainte in vin, cu foi de dafin si piper si acum ii facem un sos mai gros cu ardei, portocale, ceapa, rosie, putin usturoi”, explica un bucatar.

Daca sunteti dispusi sa treceti la nivelul urmator puteti incerca homarii. In nordul statiunii Mamaia, intr-un un restaurant elegant, gasiti cu 100 de lei portia.

In privinta racilor, piata este abia a inceput. O afacere merita doar daca ai un luciu de apa. Investitia initiala pleaca de la 15.000 de euro, iar profitul poate sa apara si din primul an.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 21°C
Constanta
Aer 21°C
Eforie
Aer 21°C
Costinesti
Aer 21°C
Neptun
Aer 21°C