7 milioane de turiști europeni pleacă în croaziere, însă niciunul nu ajunge în România: „Rămâne un vis pentru cât timp?”

Data publicarii: Miercuri 21 August 2019, 19:34

Deşi peste 7 milioane de turişti, pleacă anual din porturile europene la bordul navelor de croazieră, nici măcar unul nu ajunge la Constanța. Iar situaţia este aşa de mai bine de doi ani.

 Din păcate, Marea Neagră este considerată nesigură din cauza climatului politic şi la fel de adevărat este că atunci când încă veneau, oaspeţii au trecut prin experienţe umilitoare. Abia în 2020 sunt programate primele 10 curse.

Până în 2017, Portul Constanța primea 10 nave mari de croazieră. Turiştii plecau în general în excursii în Delta Dunării şi la cramele din Dobrogea. Din păcate, cei care au rămas în Constanța şi au vrut să viziteze Muzeul de Arheologie au avut parte de surprize stânjenitoare.

Potrivit Eurostat, numărul pasagerilor care au plecat în croaziere prin porturile din Uniunea Europeană a trecut pragul de șapte milioane. Cu 1,9 milioane pasageri, Italia a fost punct de plecare pentru 27% dintre pasageri, urmată de Spania cu 1,5 milioane şi de Germania cu 1,1. Noi nu aparem aici.

Ioan Bășea, proprietar agenţie de croaziere: „Este vina noastră, zic eu. Îi alergă până la Bucureşti pe drumurile alea idioate, veneau seara frânţi rupţi. Cea mai bine vândută excursie opţională este o degustare de vin şi sarmale şi muzică românească şi în rest mai merg pe plajă prin Mamaia, li se mai fură paşapoartele şi banii.”

De 10 ani, Cătălina a ajuns cu navele de croazieră prin Argentina, Republica Dominicana, Insulele Caraibe, dar îşi doreşte să exploreze şi Marea Neagră.

Cătălina Bujor, turistă pe croazieră: „Rămâne un vis pentru oare cât timp? Marea Neagră, marea noastră dragă, să facem şi noi o croazieră pe Marea Neagră."

Corneliu Amăriei, turist pe croazieră: „A fost şi prima mea idee de a organiza croaziere din portul Constanța, dar este absolut imposibil.”

Cristian Bărhălescu, director agenţie de turism:Ar lua bagajul şi la prânz ar fi deja pe navă, ar pleca în croazieră către Odessa sau către celelalte destinaţii.”

După o pauză de trei ani, în anul 2020 Portul Constanța va găzdui 10 nave maritime care au solicitat acostarea în oraşul de la malul mării. Asta înseamnă că prin terminalul de pasageri vor trece cel puţin 5000 de turişti. Mai mult decât atât, Portul Constanța are deja rezervări solicitate şi pentru anul 2021.

În prezent, la Constanța acostează doar nave fluviale de pasageri. Anul acesta au fost 20 de sosiri.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 22°C
Constanta
Aer 22°C
Eforie
Aer 20°C
Costinesti
Aer 23°C
Neptun
Aer 23°C
Modifică setările cookies