Angajați din Etiopia, Iran și Siria pe litoralul românesc. Ce salarii primesc

Data publicarii: Luni 24 Iunie 2019, 19:38

Dacă ajungeți pe litoralul nostru, veți întâlni bucătari din Siria, ospătari din Iran și cameriste din Etiopia.

Forțați să găsească o soluție, șefii hotelurilor și restaurantelor au angajat refugiați, în timp ce românii calificați preferă să muncească în alte țări, pentru salarii mai bune. Pentru criza de personal din întreg sectorul turistic, autoritățile au doar planuri, fără termene concrete.

La acest restaurant de pe plaja din Mamaia lucrează nouă refugiaţi, din Iran şi Siria. Au fost angajaţi după ce au obţinut permisul de şedere în România. Mustafa este ajutor de bucătar.

Mustafa: "E uşor, e bine. În Siria făceam tot meseria mea, bucătar. Îmi place mâncarea să o pregătesc."

Străinii primesc trei mese pe zi, au cazarea asigurată şi sunt plătiţi la fel ca românii.

Chisco, refugiat din Iran: "Oricine vrea să lucreze aici, are de muncă. Am nişte prieteni români care spun că în România nu se găseşte de muncă şi că nu poţi trăi în România. Nu. În România totul este normal."

Manager terasă: "De foarte mulţi angajaţi avem nevoie, de oriunde. Şi refugiaţi, şi moldoveni. Îi învăţăm, îi formăm şi mergem la drum... pentru trei luni. Sunt foarte muncitori, cuminţi, se descurcă."

Într-un complex hotelier din Mamaia, am găsit 20 de lucrători din Etiopia. Şi vor mai sosi 30 peste câteva zile.

Leilett, Etiopia: "Nu primeşti des o astfel de oportunitate să lucrezi într-un asemenea hotel, iar când primeşti o şansă, nu te gândeşti de două ori. Când eram în Etiopia lucram ca şi asistent în marketing, şi am o diplomă în marketing."

Manager hotel: "Avem angajaţi mai ales pe partea de bucătărie din Liban, din Siria, din Egipt, dar pe zona de house keeping şi tehnic administrativ, am început să lucrăm cu oameni din Etiopia. Ca salariu diferă, este undeva între 350 de euro şi 550 de euro, în funcţie de calificarea pe care o au."

În fața lipsei de personal, autorităţile promit şcoli speciale unde să fie pregătiţi viitorii angajaţi din turism. Dar nu precizează şi când vor începe să funcţioneze.

Bogdan Trif, ministrul Turismului: "Am semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei prin care o să facem două centre de excelentă. Lucrăm acum la un proiect de hotărâre. Aveţi un pic de răbdare, lucrăm la proiect!"

Deficitul de angajați afectează şi calitatea serviciilor.

Turistă: ”Din ce în ce mai rău! Nu e nicio îmbunătăţire!"

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut, industria hotelieră şi a serviciilor de alimentaţie publică oferea cele mai mici salarii din România. În aceste domenii, venitul net lunar a fost de puţin peste 1.500 de lei. Pe litoralul românesc sunt vacante peste cinci mii de locuri de muncă.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 21°C
Constanta
Aer 21°C
Eforie
Aer 19°C
Costinesti
Aer 22°C
Neptun
Aer 22°C
Modifică setările cookies