Angajații din Republica Moldova, preferații hotelierilor de pe litoral: „Dacă aș putea, i-aș lua numai pe ei”

Data publicarii: Luni 25 Iunie 2018, 19:03

Criza forţei de muncă de pe piaţa românească i-a obligat, anul acesta, pe hotelierii şi pe proprietarii de restaurante să caute angajaţi în afara graniţelor. Astfel, o să întâlniţi la mare câteva sute de moldoveni, dar şi nepalezi şi filipinezi. Spre deosebire de români, aceştia acceptă salarii mai mici şi, în plus, spun şefii lor, sunt mai harnici.

Mihai este din Republica Moldova şi a ajuns la Constanța acum doi ani, când a fost admis la Universitatea Maritimă. În timpul liber, tânărul lucrează ca beachboy pe o plajă din Mamaia. Este responsabil cu aranjarea şezlongurilor şi are grijă ca turiştilor să nu le lipsească nimic.

Mihai Tanasoglo, angajat din Republica Moldova: „Salariul este destul de atractiv, mai ales aici la plaja unde muncesc acuma. Eu am ales să lucrez pe plajă, îmi place marea, îmi place să comunic cu oamenii."

Şi Tamara a fost atrasă de condițiile de lucru de pe litoralul românesc. Moldoveanca este cameristă într-un hotel de lux din Mamaia Nord, unde lucrează alături de indieni, nepalezi şi români. 

Tamara: „Salariul îmi convine, un colectiv bun este, îmi place, îmi place cum este aici."  

La fel ca ei sunt sute de angajaţi de peste Prut. Moldovenii primesc, în medie, un salariu de 2.500 de lei pe lună, dar sunt şi angajatori care le oferă cazare şi două mese pe zi.

Roxana Taiss, director operațional hotel: „Apelăm la forţa de muncă de pe plan extern, chiar dacă asta înseamnă costuri suplimentare. Republica Moldova este pe primul loc, poate şi pentru că este mai aproape de noi, pentru că îşi doresc persoanele din această țară să muncească în România."

Alexandru Sautner, proprietar restaurant: „Sunt harnici, sunt punctuali, sunt umili, sunt curaţi, sunt drăguţi cu clienţii, îmi place extraordinar de mult. Dacă aş putea, aş lua numai angajaţi moldoveni."

Sezonul acesta, proprietarii de hoteluri şi de restaurante de pe litoral s-au confruntat cu cea mai mare criză de personal din ultimii 20 de ani. Patronatele spun că le lipsesc 3.000 de salariaţi - deşi, oficial, la agenţia de şomaj sunt înregistrate doar 500 de locuri vacante.

Angajatorii susţin că nu găsesc români dispuşi să lucreze în domeniu, din cauza salariilor modeste. Cei din domeniu s-au aliat şi cer Gguvernului să modifice legislaţia, astfel încât să poată aduce mai mulţi muncitori din ţări sărace, precum Nepal şi Filipine. Deocamdată, au drept de muncă doar 7.000 de astfel de lucrători şi toate posturile au fost ocupate.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 12°C
Neptun
Aer 12°C
Modifică setările cookies