Cât a plătit un bărbat pentru o ie, luată ca amintire din bazarul de pe litoral: ”Făcută unicat"

Data publicarii: Marti 16 Iulie 2019, 19:15

În fiecare an, litoralul românesc se transformă într-un imens bazar, cu tarabe colorate, montate de-a lungul falezelor. 

Comercianții îi atrag pe turiști, să cumpere drept amintire de la mare, haine, jucării sau magneți. Din păcate, majoritatea produselor sunt importate din China și nu le aduc venituri meșteșugarilor locali. 

Turiştii care vor să ajungă la plajă pe o alee din Eforie trebuie mai întâi să treacă printre tarabele încărcate cu produse.

În bazarul din staţiunea Eforie pe lângă tarabele cu suveniruri şi magneţi veţi găsi alte zeci de magazine cu haine, genţi, papuci sau chiar lenjerie. Majoritatea lucrurilor sunt aduse din China sau Turcia.

Femeie: "Preţurile sunt bune, chiar bune. Calitatea lor... nu… nuu.."

Un turist de exemplu vrea să-şi cumpere o ie care să-i amintească de concediu. Va plăti pentru ea 60 de lei. 

Bărbat: "M-a convins doamnă că este într-adevăr de mână cusută, deci nu de maşină, industrial, făcută unicat."

Comerciant: "Bluze la 10 lei pentru toată lumea. Păi ce e în ţară, fără China şi fără Turcia. Iile, o parte-s de India, o parte-s româneşti."

În Costineşti, lângă tonetele cu porumb fiert şi cartofi prăjiţi turiştii îşi pot face spre exemplu un breloc personalizat cu numele lor sau pot cumpăra un portofel cu doar 10 lei.

Agent comercial: "Merg destul de bine brelocurile astea cu nume, magneţii cu nume, deci ce costa 5 lei -10 lei pe aşa ceva m-am axat să fie cât mai ieftin şi să vând cât mai multe din ele."

Din păcate cele mai multe dintre suvenirurile cumpărate pe litoral nu sunt produse autohtone. În Vama Veche spre exemplu am întâlnit  puţini meşteşugari în chioşcurile închiriate pe faleză. Găsim unul unde se vând salvarii coloraţi deja specifici staţiunii. 

În nicio staţiune din sudul litoralului autorităţile locale nu au impus şi reguli estetice atunci când au autorizat tarabele.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 13°C
Constanta
Aer 13°C
Eforie
Aer 13°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 13°C
Modifică setările cookies