Cât de periculoase sunt şezlongurile, aşezate chiar în buza mării. Imagini filmate cu o dronă pe litoral

Data publicarii: Luni 17 Iunie 2019, 18:46

Litoralul românesc s-a umplut de şezlonguri instalate până în apă, aşa că cei care vor să se plimbe pe mal şi să simtă briza, trebuie să facă slalom printre cei care stau la soare.

Puţini dintre administratorii plajelor lasă liberă o fâşie de nisip de cinci metri, aşa cum le cer regulile. Problema este că în lipsa ei, şi echipajele salvamarilor ajung cu greu la cei  în primejdie.

În Mamaia, pe kilometri întregi de nisip, şezlongurile sunt aşezate chiar în buza mării. Imaginile filmate de la înălţime, cu o dronă, arată clar dispreţul pe care administratorii îl au faţă de regula care le cere să păstreze o distanţă de 5 metri între apă şi scaunele pentru bronzat.

Turist: "Eu ştiu că plajele s-au făcut din banii contribuabilului, pentru noi, nu pentru cei care au șezlonguri. De ce fac chestiile astea nu pot să îmi dau seama."

Regula pe care nu o respectă nimeni este prevăzută în contractul de închiriere a plajelor.

Zona, care trebuie păstrată liberă, este necesară pentru maşinile de intervenţie ale salvatorilor şi pentru utilajele care curăţă apa de alge.

Administraţia Bazinala de Apă Dobrogea - Litoral trebuie să vegheze ca şezlongurile să nu fie aşezate chiar lângă mare. Deşi institutitia susţine că a primit mai multe plângeri de la turişti până acum nu a dat nicio amendă.

Turist: "Sunt foarte multe şezlonguri. Nu mi se pare normal. Oamenii ar trebui să poată să alerge dacă vor, să stea pe şezlong, pe prosop, sau direct pe plajă."

Turist: "E greu să găseşti acum un spaţiu unde să stai cu prosopul. E distanţa este foarte mică între şezlonguri şi... da, este mult mai mică, apa se apropie foarte mult. Nu e spaţiu, e ciudat cumva."

Pentru că nu există o fâşie de nisip între mare şi şezlonguri misiunile salvamarilor sunt împiedicate.

Iată un caz în care pentru a ajunge la o persoană care avea nevoie de ajutor, echipajul de intervenţie este nevoit să îşi croiască drum direct prin mare cu ATV-ul. 

Situaţiile de acest fel sunt tot mai dese.

Salvamar: "Acum două ore am avut un caz pe plajă, a leşinat un bărbat, şi ni s-a îngreunat situaţia. Am sunat la șenilată nu avea acces pe plajă şi nu putea să ajungă la victimă."

Administratorii plajelor susţin că în momentul în care au amplasat şezlongurile fâşia de cinci metri dintre apă şi zona de plajă exista dar că - între timp - a dispărut din cauza valurilor şi a curenţilor puternici.

Administrator plajă: "În primăvară, când ne-am apucat să amenajăm erau 15 metri lăsaţi de noi şi 10 în plus, având experienta anilor trecuţi, ştiind că marea urca foarte mult. Dacă aduc GPS-ul, acolo unde sunt oamenii în apă era nisip."

Administratorii plajelor dau vina şi pe turişti. Ei spun că este suficient ca unul să îşi tragă şezlongul lângă apă, pentru ca mai apoi şi cei de lângă să facă acelaşi lucru.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 13°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 14°C
Modifică setările cookies