Cum ar putea beneficia turismul din Romania de pe urma conflictului din Ucraina

Data publicarii: Miercuri 07 Mai 2014, 21:30

Romania ar putea castiga peste 40.000 de turisti  in urma situatiei tensionate din Crimeea. Mai multe nave de croaziera au "sters" din traseul lor orase ca Odesa si Yalta, considerate mult prea periculoase  si le-au inlocuit cu Varna sau Constanta.

Problema este ca noi nu reusim sa le captam interesul strainilor, care nu gasesc nici macar pliante turistice. Asa ca americanii, nemtii sau francezii care coboara de pe vapoarele luxoase, raman cu un gust amar dupa popasul pe tarmul nostru.

Nava de croaziera Sinfonia a acostat miercuri dimineata in Portul Constanta, avand la bord 1.400 de pasageri din Germania si Statele Unite.

De la bordul navei dotate cu 10 piscine, 8 restaurante si cazinouri, turistii care au dat si 2.000 de euro pe croaziera au nimerit in santierul de pe faleza romaneasca. S-au chinuit sa treaca de bolovani si gropi, pentru a face macar cateva poze. Si pentru ca  nu au gasit magazine de suveniruri, unii au luat ca amintire pietricele de pe marginea drumului.

Ospitalitatea romaneasca le va ramane intiparita in minte turistilor straini, mai ales dupa ce au socializat prin semne cu muncitorii si au primit in dar  pufuleti.

Rataciti prin oras, la primul raft cu reviste si brosuri, strainii au sperat sa gaseasca o harta a Constantei, dar ghinion.

Pentru cateva grupuri de turisti au existat si ghizi, care s-au aratat chiar mai revoltati decat strainii.

"Este foarte periculos. E santier, dar trebuie organizat, trebuie inchis. Poate fi un accident, sa-si rupa oamenii picioarele. Vii in excursie, investesti bani si pleci acasa bolnav", a spus un ghid.

Iar ca sa ajunga la Cazino, turistii au fost intampinati de un indicator uman.

Dupa o ora de mers prin hartoape, la prima taraba cu magneti si scoici, strainii s-au lovit de intreprinzatorii pusi pe capatuiala.

In topul preferintelor turistilor se afla excursia care include pe langa un tur al Constantei si o degustare de vinuri la o crama din judet, dar si un program de dansuri populare. Fiecare turist a platit pentru aceasta excursie 60 de euro.

Acesti bani nu ar fi ajuns la noi in tara daca mai bine de 40 de nave de croaziera nu ar fi renuntat la escalele din Odesa si Yalta.

"Avem Celebrity Cruises anuntata pentru prima data in Constanta cu trei sosiri, ceea ce per total inseamna 6.000 de pasageri care ne vor vizita orasul, avem Queen Victoria care nu era prevazuta in program", a spus un reprezentant al Portului Constanta.

Daca stim cum sa-i distram, turistii ar putea lasa in Romania minimum 100 de euro, fiecare.

"Avem Bucuresti, o plimbare in Delta Dunarii. Din cauza situatiei din Ucraina oferim si Valea Prahovei cu o noapte de cazare", a spus Leontin Serbanescu, reprezentantul unei agentii de turism.

Pana la sfarsitul sezonului, alte 86 de astfel de croaziere vor include in traseu orasul Constanta.
 

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 14°C
Modifică setările cookies