Iulian si Pascale, doi tineri pasionati de scufundari, au pornit intr-o noua aventura acum cateva zile. Mai intai au scanat fundul marii cu un sonar. Au vazut pe ecran conturul misterios al unei ambarcatiuni, iar cand au coborat in adancuri au descoperit fascinanta corabie antica.
Iulian Rusu, scafandru: "Are o lungime de 20 de metri, este rasturnata, noi am vazut doar fundul corabiei. Toata lumea ma intreaba unde sunt cocoseii, unde sunt monedele, dar unde este epava nu se afla nimic de valoare." Cei doi scafandri au reusit sa aduca la suprafata cateva pietre ce par a fi roci magmatice, fragmente de portelan din amforele in care era carata marfa, dar si bucati de lemn, cel mai probabil de la vasle.
Corabia a fost descoperita la 2 mile marine in larg, in dreptul cazinoului din Constanta, si cel mai probabil transporta diferite marfuri catre cetatea antica a Tomisului. Are o vechime de peste 2.000 de ani, iar in curand cercetatorii vor cobora in adancuri sa caute si alte vestigii. Istoricii cred ca este vorba despre o corabie a grecilor, care strabatuse Marea Mediterana si era pe punctul de a ancora in vechiul port al cetatii Tomis, aflat pe locul unde este acum Cazinoul.
Probabil ca a fost surprinsa de furtuna si s-a rasturnat. Corabia transporta amfore cu ulei de masline si vin, probabil celebrul vin de Chios, foarte pretuit in antichitate. Corabia ar putea fi adusa la suprafata doar cu acordul Ministerului Culturii, care trebuie sa gaseasca insa finantare pentru o astfel de operatiune. Pana atunci ea nu trebuie sa fie atinsa, iar locul exact in care se gaseste ramane secret. In 2012, cei doi scafandri au descoperit si adus la suprafata epava unui avion doborat pe Lacul Siutghiol in Al Doilea Razboi Mondial.