Festival de arte vizuale in Vama Veche. Sute de fotografi si producatori de film s-au strans la “Vama sub Lumini de Oscar”

Data publicarii: Vineri 28 August 2015, 19:07

"Sub lumini de Oscar" se scalda Vama Veche in aceste zile, cand sute de fotografi si producatori de film fascinati de acest loc inedit, incearca sa-i surprinda in imagini originalitatea.

Totul se intampla in cadrul unui festival de arte vizuale, care a transformat Vama intr-un veritabil platou cinematografic deschis in egala masura profesionistilor si amatorilor.

Oriunde am merge in Vama, intalnim pe cineva cu un aparat de fotografiat in mana, dornic sa surprinda culoarea acestui loc. Nici nu este greu: statiunea este plina de culoare, iar personajele, mereu surprinzatoare.

De cinci ani, Marian Adochitei, actor la teatrul Fantasio din Constanta se perfectioneaza in fotografie clasica, pe film.

Marian Adochitei, fotograf: "Iti da un feeling asa mai vintage, te duce un pic in trecut, iti dai seama ca toate setarile pe care trebuie sa le faci le faci cu manuta ta si nu te bazezi pe nimic altceva. Putin mai costisitor, paradoxal, decat digitalul.”

Categoria motorsport a atras cei mai multi artisti la festival, profesionisti sau amatori. Personajele sunt doi motociclisti de doar 8 ani, unul dintre ei campion national la juniori. Fotografii si-au facut incalzirea pe camp. In pozitii incomode, au incercat sa surprinda momente inedite. Dar cea mai mare provocare, a fost pe plaja.

"Dureaza cinci minute pentru fiecare grupa in care sunteti liberi sa faceti doar ce vreti voi"

Cele doua fotografii premiate la acest curs ii apartin lui Cristian Nastase din Galati.

Cristian Nastase, fotograf: "Astept sa vina subiectul sa vina spre mine, sa sara valurile si sa prind o fotografie deosebita. Imi plac oamenii, fotografia de strada si tot ce inseamna oameni"

Ii lasam pe fotografi pe plaja si mergem pe strada principala din Vama, transformata intr-un platou de filmare pentru un scurt metraj. O tanara actrita, intinsa pe jos, simuleaza o criza.

Paul Cimpoieru: "Tema pe scurt e asa: be kind, adica fii dragut, ca nu stii ce este in spatele fiecarui om: fie ca e boschetar, fie ca e rocker, fie ca e vamaiot, fie ca e cortist sau nudist sau intri intr-un magazin si gasesti un angajat suparat - poate e ceva grav in spate.”

La un atelier de pictura o intalnim pe Maria. Este psiholog si a venit tocmai din Vaslui pentru a-si perfectiona acest hobby. A lasat acasa trei copii, dar spune ca era timpul sa faca ceva si pentru ea.

Maria: “Viata de zic cu zi necesita anumite constrangeri, purtam anumite masti sociale, aici suntem liberi."

Festivalul "Vama sub Lumini de Oscar" se va incheia duminica si a atras peste 3 sute de artisti la cursuri, din care 20 la suta straini.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 14°C
Constanta
Aer 14°C
Eforie
Aer 12°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 13°C
Modifică setările cookies