Momentul în care un turist, pe cale să se înece, se ceartă din apă cu salvamarii. „Parcă ar căuta miere”

Data publicarii: Vineri 28 Iunie 2019, 19:06

Pe litoral a fost arborat steagul roșu, însă mulți l-au ignorat și au intrat în apă. Deși ar trebui sancționați, jandarmii și polițiștii nu au dat nici măcar o amendă, de mai bine de un deceniu.

Salvamarii s-au străduit și vineri să-i aducă la mal pe turiștii băuți sau inconștienți, care s-au aruncat în valuri. 4 oameni au murit de la începutul sezonului și sute de copii și adulți, au fost salvați în ultimul moment.

În sudul litoralului, salvamarii au arborat steagul roşu, din cauza valurilor mari şi a curenţilor puternici. Însă unii turiştii au ignorat avertismentul şi au intrat în apă, deşi erau în pericol.

Salvamarii din Saturn au scos din apă de câteva ori un bărbat care se încăpăţâna să înoate spre largul mării. La un moment dat, a fost luat de curenţi şi nu s-a mai putut întoarce singur la mal. În imagini se vede cum bărbatul stă agăţat de o plută gonflabilă şi pare epuizat. Patru salvamari s-au străduit să îl aducă în zona de siguranţă, dar în loc să le mulţumească a început să ţipe la ei.

Reporter: „Ce face? Se ceartă cu voi?”
Salvamar: „Da, se ceartă cu noi, băutura, nu înţeleg. Eu îi zic: „Domne, e steagul roşu arborat, nu aveţi voie în apă. Nu că eu ştiu să înot, că uite geamandură”. I-am spus: „Domne, pe steagul roşu geamandura nu este valabilă.” Degeaba, nu ne înţelegem cu ei nu vor să ne asculte. Îl ducea curentul şi ne ducea şi pe noi în dig, aşa cum s-a văzut mai devreme.”

Câteva zeci de secunde mai târziu, bărbatul s-a întors în apă.

Alin, salvamar:Este o groapă de trei metri , avem şi pancartă care semnalizează că este pericol de a se îneca şi îi fluieram de câte zece ori. Sunt un singur om şi tot acolo se duc, parcă ar căuta miere, nu ştiu ce ar căuta.”

Şi la Mangalia, un tânăr a fost la un pas să-şi piardă viaţa, dar a fost scos din apa de salvamari. Pe aceeaşi plajă, alţi trei turişti au sfidat avertismentul şi au făcut baie chiar lângă steagul roşu.

Într-o singură zi, în sudul litoralului au fost zeci de intervenţii.

Bărbat: „Este un singur cuvânt: inconștiență, asta este. Inconştientă cu riscul vieţii .”

Turiști: „Fundul apei devine instabil şi te poate dezechilibra oricând.”

Turiştii care nu respectă avertismentele salvamarilor şi intră în apă atunci când e arborat steagul roşu, dar şi cei care trec de geamandură, riscă amenzi de până la o mie de lei. Dar cum autorităţile nu au dat nici o sancţiune în ultimii 11 ani, turiştii ignora regulile.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 15°C
Constanta
Aer 15°C
Eforie
Aer 14°C
Costinesti
Aer 14°C
Neptun
Aer 15°C
Modifică setările cookies