A fost nevoie de investitii serioase si de o lunga asteptare, pentru ca turistii romani sau straini sa poata in sfarsit sa acosteze la malul romanesc al Marii Negre, la jumatate de pret fata de alte tari.
Unii au insa si nemultumiri: deocamdata nu au unde sa alimenteze cu combustibil si sa faca un dus dupa ce au venit de pe mare.
La Mangalia, avem cel mai mare port pentru civili de la malul marii noastre, construit cu fonduri europene, unde incap 146 de ambarcatiuni cu o lungime maxima de 18 metri.
Iar strainii au inceput deja sa acosteze aici.
''Este un port fantastic, avem plaja alaturi, avem restaurante, tot ceea ce face navigatul si viata pe plaja "mai rea", spune un turist.
Intre Mangalia si Vama Veche, la Limanu, gasim cel mai cochet port de la marea noastra.
Pentru o zi nu se percepe niciun leu, pentru o luna intre 120 si 200 de euro, iar pentru un an intre 700 si 1200 de euro.
Proprietarii de ambarcatiuni care ajung in portul Limanu pot innopta in hotelul de pe malul lacului.
Au la dispozitie 18 camere cochete. Tarifele sunt accesibile, intre 140 si 220 de lei, in functie de perioada aleasa.
Familia Balcau este din Bucuresti, iar pasiunea parintilor este impartasita si de copii.
Tatal are o afacere in domeniul instalatiilor electrice si si-a cumparat un iaht cu panze, care l-a costat 60.000 de euro.
"Nu am vazut-o neaparat ca este scump sau ieftin, am vazut-o si o tratam ca si casa noastra de la mare, venim weekend de weekend, locuim pe ea, ne facem concediile pe ea", spune Claudiu Balcau.
Insa, chiar daca, timid, micile porturi de pe litoralul nostru incep sa arate ca acele din Marea Egee sau Adriatica, le lipsesc doua lucruri importante: grupurile sanitare si statiile de combustibil.
In vechiul portul Tomis din Constanta pot acosta barci pana la 20 de metri lungime, iar tarifele variaza intre 120 de euro pe luna si 1.000 de euro pe an.
La Eforie Nord, in portul administrat de George Copos, o zi de acostare costa intre 8 si 30 de euro, o saptamana intre 100 si 400 de euro, iar un an intre 600 si 2500 de euro.
In sfarsit, la Venus, un ponton plutitor, din pin nordic, le permite proprietarilor de ambarcatiuni sa acosteze pentru odihna, fara sa plateasca un leu.
Investitia, privata, se ridica patru sute de mii de euro.