Premieră pe litoral: exemplare nemaiîntâlnite în Marea Neagră au apărut pe plaje în Constanța

Data publicarii: Miercuri 12 Septembrie 2018, 18:20

Exemplare de meduze au fost descoperite de biologi pe plajele din Constanta şi din sudul litoralului. Este vorba despre celebra meduză albastră, care seamănă, din profil, cu o caracatiţă şi trăieşte, de regulă, în Marea Mediterană. 

Specialiştii spun că aceasta meduză este principalul furnizor de colagen în industria farmaceutică. Valurile au adus la mal, în aceste zile, sute de exemplare, unele moarte.

Adrian Bâlba, directorul Deflinariului Constanta: "Sunt aruncate pe mal foarte multe, adică eu mă uit acum la 20. Am putea face o semnalare de o nouă specie la Marea Neagră!"

Cercetătorii au crezut iniţial că sunt meduze de Marea Neagră, care îşi fac apariţia în fiecare an la jumătatea lunii septembrie, în căutarea icrelor de peşte, de regulă chefal, depuse lângă mal. Dar în scurt timp biologii şi-au dat seama că au de-a face cu o altă specie, venită, cel mai probabil, în ultimii ani, pe chila vaselor comerciale. 

Adrian Bâlba, directorul Delfinariului Constantă, cercetător marin: "Este o meduză ce apare în apele calde, semnalăm o premieră, respectiva risostoma pulmo despre care ştiam că apare în anii trecuţi arata puţin diferit, de aceea estimez că ar putea fi risostoma octopus, o specie de talie mică, cu nişte picioruşe mai evidente, ca de caracatiţă şi mai frumos colorate."

Temperaturile ridicate din această vară au dus la înmulţirea meduzelor în largul mării, iar specii care până acum nu îşi făceau apariţia la mal, au apărut pe plajă din Constanta! Mai mult, specialiştii spun că aceste meduze albastre nu au mai fost văzute până acum în Marea Neagră.

Rhizostoma octopus este prezentă în multe din marile lumii. În ţările asiatice, aceasta meduză este folosită în industria farmaceutică şi alimentara.

Adrian Filimon, biolog marin: "O specie nouă poate pătrunde în Marea Neagră şi se poate dezvolta, poate sa devina o specie invazivă, cum o ştim pe rapana, care a avut un impact asupra peştelui, asupra biodiversităţii. În lume, meduzele se exploatează pentru conţinutul de colagen şi pentru hrana omului."

În general, această specie de meduze nu este periculoasă, spun specialiştii, dar are pe "dantela" cili uşor veninoşi, care pot provoca arsuri şi urzicături. De aceea, este bine să fiţi prudenţi şi să nu le atingeţi.  

 Şi în sudul litoralului, pe plajele din Saturn şi Mangalia, au apărut exemplare din aceeaşi specie.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 17°C
Constanta
Aer 17°C
Eforie
Aer 15°C
Costinesti
Aer 17°C
Neptun
Aer 17°C
Modifică setările cookies