Riscurile expunerii îndelungate la soare: "Bronzul nu e un semn de sănătate". Recomandările dermatologilor

Data publicarii: Sambata 22 Iunie 2019, 19:41

Potrivit datelor de la Administraţia Naţională de Meteorologie, vineri şi sâmbătă, mai ales pe Litoral, indicele de radiaţii UV a depăşit nivelul 8, considerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii foarte ridicat, mai ales pentru persoanele cu ten deschis şi pentru copii.

 
Radiaţiile ultraviolete cresc în intensitate vara. Pe harta României se vede cum sâmbătă, la amiază, în condiţii de cer senin, indicele calculat de meteorologi a depăşit 8 în zona litoralului şi în estul ţării, pe o scală de maximum 11.
 
Pe plajă, după ora 10, toată lumea ar trebui să fie echipată şi să stea la umbră.
 
Femeie: "În primul rând îi dau cu loţiune de protecţie solară SPF 50. Cred că exagerez pentru că lumea din jurul meu spune că îi aplic destul de des. Atunci când este cald afară îi pun un tricou pe ea şi pălărie.'

Ana Maria Forsea, conf. dr. medic primar dermatolog: "Un semn de exces este arsura solară. Bronzul nu este un semn de sănătate, ci dimpotrivă, este un semn că pielea noastră deja a primit prea mult soare și a simțit nevoia să se apere."
 
Pe scala stabilită încă din 1986 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nivelul de radiaţii 1-2 este sigur pentru oricine, dar e doar prin ţările nordice. Între 3 şi 7 protecţia este necesară şi poate găsită fie la umbră în miezul zilei, fie prin îmbrăcăminte şi cremă de protecţie pe zonele neacoperite. De la 8 în sus e nevoie de protecţie suplimentară. Regulamentar ar fi să stăm înăuntru la miezul zilei şi să fim protejaţi de haine răcoroase şi pălărie, plus factor de protecţie.
 
Femeie: "Încerc să fie hăinuţele cât mai răcoroase pentru că este căldura foarte mare şi să nu transpire, oricum trebuie evitate orele de vârf, ieşit cât mai de dimineaţă şi apoi după-amiaza după 5 jumătate 6."


Un tricou de bumbac sau o rochiţă, neapărat cu umeri, nu cu bretele, este echivalentul unei creme cu factor de protecţie 15, spun medicii.
 
Ana Maria Forsea, conf. dr. medic primar dermatolog: "Acel SPF - SPF înseamnă factor de protecție solară - nu este o cifră care care înseamnă blocaj absolut. Este o cifră care îţi arată de câte ori mai târziu te arzi dacă o dai, față de dacă nu o dai. De exemplu, dacă eu folosesc o cremă cu SPF 30, înseamnă că dacă eu fără acea cremă m-aș arde în soare direct în două minute, îmi va lua 2 X 30, o oră ca să obțin aceeași arsură. Deci nu mă protejează în niciun caz complet."

Mămică: "Lumea în jurul meu spune că exagerez, că îi dau cam des, la o oră îi dau iar".

Ana Maria Forsea, conf. dr. medic primar dermatolog: "Pentru copii, cele mai bune și recomandate sunt cremele cu filtru mineral. Aceste creme cu filtru mineral au avantajul că nu penetrează atât de mult pielea și blochează radiația ultravioletă înainte de a pătrunde foarte mult în piele. De aceea este mai bine, mai sănătos pentru piele. Lasă urme albe acolo unde ai dat. "

Săptămâna viitoare se anunţă caniculă miercuri şi joi, cu peste 35 de grade în majoritatea zonelor ţării, potrivit meteorologilor.
 
Recomandările medicului dermatolog
 
Reporter: "Începe sezonul estival, iar în perioada aceasta oamenii merg la magazin ca să-și cumpere creme. Ce este radiația și de câte feluri este ca să înțelegem?"

Ana Maria Forsea: "Soarele ne dă multe lucruri, multe feluri de radiații și e foarte bine că face așa. O parte din aceste radiații sunt acele ultraviolete, ultraviolete care în funcție de lungimea de undă se împart în ultraviolete de tip A, de tip B și de tip C.
 
Suntem oameni făcuți să trăim la lumină, avem chef de viață la lumină, energia ne vine de la soare, dar în același timp excesul de expunere la soare, excesul de ultraviolete este nociv pentru piele. În multe feluri. Acest exces de expunere la soare duce la o îmbătrânire mai accentuată a pielii, mai timpurie, apar riduri, apar pete maro, roșii, Și nu în ultimul rând, același exces de expunere duce la cancer de piele. Iar cancerul de piele în cel mai bun caz te lasă cu o cicatrice inestetică sau chiar de siguranță în și în cel mai rău caz te omoară. Și din păcate mulți oameni mor de cancer de piele, peste 20000 de oameni mor în fiecare an în Europa, doar de melanom.
 
Reporter: "Cum putem noi să luăm doar ce-i mai bun din soare, să ne protejăm de radiațiile care ne fac rău?"
 
Ana Maria Forsea: Trebuie evitat acest exces. Ce înseamnă exces? Trebuie înțeles că excesul e diferit pentru o persoană blondă cu pielea albă, cu ochi albaștri, excesul pentru ea va însemna cu totul altceva decât pentru o persoană brunetă cu ochi căprui, care se bronzează ușor. Și atunci fiecare în felul lui ar trebui să înțeleagă felul lui de piele și ce înseamnă excesul de soare pentru el. Mai precis cum măsurăm excesul? Un semn de exces este arsura solară. Pielea se înroșește, mănâncă sau ustură, e deja arsură solară, E rău, înseamnă că pielea a fost deja agresată prea mult. Dacă se fac și bășici , pielea se cojește, bineînțeles e grav. Dacă aceste arsuri se repetă atunci pe termen lung efectele negative de care spuneam apar la 10, 20, 30 de ani distanță.
 
Ca să ne protejăm de prea mult soare, soarele e același. Este pe plajă, este la munte pe creste, este pe stradă între blocuri, este în curte când mai facem câte ceva, este acelasi soare. Nu trebuie să fii oficial la mare ca să te arzi. Te arzi exact la fel pe aceeași latitudine. Acestea fiind zise, ce putem face? În primul rând, în intervalul între 10:00 dimineața și 4:00 după-amiaza - 5 chiar ar fi bine să nu fim în soare direct. Ce înseamnă asta? Înseamnă să căutăm umbră pe cât se poate. Umbra de la copaci, atâția câți sunt. Terasele, copertinele, umbrele de soare. Dacă nu putem sta tot timpul în umbră, atunci ne îmbrăcăm potrivit. Hainele sunt un aliat al nostru: hainele ușoare din bumbac, din in nu țin căldura ta și în același timp ne protejează de soare.
 
Deci o bluză care să acopere umerii, un pantalon sau fustă largă și ușoară dar care iarăși să acopere până la genunchi, care-i partea cea mai expusă la soare, sunt foarte bune. De exemplu un tricou de bumbac are echivalentul unui factor de protecție de 15. Iarăși e foarte important o pălărie de cu boruri mai largi. La copii e importantă aceea cu urechi pentru că urechile sunt sensibile la soare, ceafa, gâtul mai ales la copii. Poate să fie foarte la modă și poate să fie foarte chic o pălărie. Deci, sunt lucruri importante. Iar ceea ce nu putem acoperi nici cu haine de, atunci bineînțeles intervin cremele de. Ceea ce nu putem acoperi cu umbrelă sau cu hainele trebuie acoperit cu o cremă.
 
Reporter: La ce să ne uităm la o cremă în momentul în care mergem la magazin sau la farmacie?
 
Ana Maria Forsea: Sunt acum atâtea produse încât chiar e greu uneori să alegi. Ce trebuie să urmărești la o cremă bună? În primul rând de factorul de protecție și filtrul de protecție. Adică o cremă trebuie să aibă filtru contra UVB și acesta se reflectă în acel SFP, dar trebuie să aibă în același timp UVA, Care nu este măsurat dar trebuie scris pe etichetă că are și filtru UVA. Deci atenție să citim. Chiar și ceea ce scrie pentru că o cremă trebuie să aibe ambele tipuri de filtre. În al doilea rând acel SPF - SPF ce inseamnă: Factorul de protecție solară - nu este o cifră care care înseamnă blocaj absolut.
 
Dacă mă șterg cu prosopul trebuie să aplic crema din nou. Dacă transpir excesiv trebuie să o dau din nou. Și atunci, da, cremele sunt folositoare, dar parțial doar ajutând îmbrăcămintea și celelalte măsuri de protecție și aplicate corect, suficient ca și cantitate și repetate de-a lungul zilei.
 
Reporter: Vreau să-mi spuneți și despre copii pentru că ei sunt cumva mai sensibili la soare.
 
Ana Maria Forsea: Arsurile solare, mai ales în copilărie și la vârsta tânără sunt dovedite că sunt unii dintre cei mai importanți factori de inducere a unui cancer de piele și mai ales a melanomului la vârsta adultă. Deci tocmai copiii sunt cei care trebuie în primul rând protejați. Protejați în toate felurile. Un copil de exemplu nu ar trebui să stea în soare direct în acel interval orar, asta este prima regulă. Deci de la 10 până la 4:00-5.
 
De exemplu, în America unde sunt niște ghiduri foarte stricte și niște recomandări bune de prevenție se recomandă ca toate locurile de joacă și curțile școlilor să aibă structuri umbrite, copertine, acoperitoare, pot să fie și niște prelate. Asta ar fi primul lucru. Îmbrăcămintea e importantă la copii. Pălăriuță, Îmi spuneam cu boruri largi care să acopere zona aceasta foarte sensibilă și uitată de obicei, din spatele urechilor, ceafa, pentru că ei se joacă mult în nisip și stau aplecați și atunci soarele vine de fapt aici, nu neapărat în creștet. Și trebuie învățați de la început că pălăria și hăinuța sunt obligatorii când ești la soare.
 
Pentru copii cele mai bune și recomandate sunt cremele cu filtru mineral. Aceste creme cu filtru mineral al au avantajul că nu penetrează atât de mult pielea și blochează radiație ultravioletă înainte de a pătrunde foarte mult în piele. De ce este mai bine, mai sănătos pentru piele? Au acoperire mai bună și au și un dezavantaj pentru adulți și un avantaj pentru copil: lasă urme albe acolo unde ai dat. Ceea ce înseamnă că e perfect pentru că pentru un drăcușor de trei ani e foarte important să știi pe unde ai apucat să dai întru în timp ce se mișca e și pe unde nu.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 19°C
Constanta
Aer 19°C
Eforie
Aer 17°C
Costinesti
Aer 20°C
Neptun
Aer 20°C
Modifică setările cookies