Stanci ascutite, tevi si table ruginite ascunse de mare, la mica distanta de tarm. HARTA zonelor de pe litoral cu risc pentru turisti

Data publicarii: Sambata 08 August 2015, 17:47

Nu numai valurile uriase sunt un pericol pentru turisti. Chiar si atunci cand marea este lina, nu trebuie sa va aventurati orbeste in apa, intrucat prin toate statiunile sunt, la mica distanta de tarm, zone cu pietre ascutite, tevi sau table ruginite. 

In plus, salvamarii avertizeaza ca, in aceasta perioada, curentii marini sunt foarte periculosi. Pot forma gropi adanci, foarte aproape de mal, in care turistii sunt prinsi ca intr-o capcana.

Cele mai periculoase pentru turisti sunt stancile aflate sub apa, care nu pot fi detectate de pe mal. Numai in Mamaia sunt doua zone, in nordul statunii, in care stancile si pietrele din apa sunt taioase ca niste tepuse. De-abia intrati in apa, turistii trebuie sa treaca peste o bariera de pietre aflata la doar cativa metri de mal.

In apropierea unui dig, autoritatile au montat un indicator cu "scaldatul interzis"  tocmai din cauza pietrelor si stancilor aflate pe fundul apei. Multi dintre cei care ignora avertismentul si intra in apa s-au ranit de stanci.

"M-am taiat la un deget. Am evitat zona in care credeam ca sunt pietre si m-am dus in cealalta parte, unde credeam ca sunt protejat si chiar si acolo m-am accidentat", spune un tanar.
 
Astfel de pericole pandesc pe tot litoralul, din nord, de la Vadu si Corbu, pana in Vama Veche. La Costinesti, curentii marini aduc anual spre mal bucati din celebra epava, multe dintre ele ruginite si ascutite ca un brici. Iar la Jupiter, la mica distanta de tarm, sunt resturi de tevi metalice ramase de la sistemul de canalizare pentru apa reziduala.

Un alt fenomen extrem de periculos este acela al gropilor formate de curentii schimbatori din aceasta perioada.

Anul trecut, o fetita de 5 ani si tatal ei s-au inecat sub ochii a mii de oameni. Barbatul a ignorat valurile agitate si in cateva secunde valurile i-au tras fetita intr-o groapa adanca de 2 metri. Tatal s-a inecat si el incercand sa-si salveze copilul.

Specialistii spun ca in doar cateva ore, in apropierea tarmului, curentii pot sapa gropi care devin adevarate capcane pentru turisti.

Dan Diaconeasa, oceanolog, institutul Grigore Antipa Constanta: "In aceste zone actioneaza in timpul furtunilor sau in timpul curentilor puternici o forta acvatica mare care deplaseaza formatiunile nisipoase si se formeaza mici depresiuni. Sunt periculoase pentru turistii care, in general, nu stiu sa inoate."
 
Iulian Talasman, salvamar: "Aceste gropi apar inevitabil peste noapte, in diferite zone... Depinde de zonele in care se formeaza curenti. Turistii pot intra oricand in ele si as recomanda ca in momentul in care iau contact cu ele sa isi pastreze calmul."

Autoritatile spun ca in astfel de zone, unde adancimea apei variaza de la o zi la alta, este necesara amplasarea de balize inteligente, care sa-si modifice pozitia in functie de aparitia unor astfel de capcane subacvatice.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 13°C
Costinesti
Aer 12°C
Neptun
Aer 12°C
Modifică setările cookies