Staţiunea preferată a lui Ceauşescu a ajuns o ruină, unde turiştii vin ca la muzeu. "Îmi plânge sufletul când văd"

Data publicarii: Joi 09 August 2018, 18:20

Rezervată în perioada comunistă apropiaţilor şi oaspeţilor lui Nicolae Ceauşescu, staţiunea Olimp a rămas doar o amintire a epocii trecute. În ultimii ani, în zonă s-a construit doar un hotel iar cele vechi - care mai sunt deschise - atrag numai turişti nostalgici. Oamenii găsesc aici, cazare la preţuri mici ... şi cam atât. Posibilităţi de distracţie nu există.

 
Aflată la 7 kilometri nord de Mangalia, staţiunea Olimp a fost construită după un proiect al arhitectului Aron Ghimberg - Solari, acelaşi care a realizat Palatul Primăverii din Bucureşti. În perioada comunistă, locul era rezervat prietenilor lui Nicolae Ceauşescu, celor cu funcţii înalte în ierarhia partidului şi "oaspeţilor de onoare" - aşa cum erau numiţi secretarii generali ai partidelor comuniste occidentale. 
 
Cosiderat perla coroanei litoralui românesc, complexul Amfiteatru - Panoramic - Belvedere - atrăgea în perioada comunistă 12 mii de turişti în fiecare an.  Aici a fost filmată una dintre cele mai savuroase comedii din istoria cinematografiei româneşti - "Nea Mărin Miliardar".
 
După revoluţie însă, gloria staţiunii a apus. Elena a venit în vacanţă la Olimp - după ce, o vreme, a locuit în America - şi e dezamăgită de ce a găsit. "Îmi plânge sufletul când văd ce-in spate. Era frumos, era plin de turişti, era atmosferă seara, aici jos erau Rustic, barul de noapte, acuma totu-i paragină."
 
Ani la rând, locul a fost lăsat în paragină şi abia acum proprietarii încearcă să îl refacă. În timp ce muncitorii lucrează în interiorul clădirilor, adminstratorul face promisiuni.
 
Bogdan Zorel, Administrator Complex Amfiteatru - Panoramic - Belvedere: "Am început operaţiile de curăţire a peretelilor, a instalaţiilor sanitare vechi. Din 220 de camere în Hotel Panoramic, am montat 130 până acuma. Să forţăm ca să putem ca la anul viitor, speram să dăm drumul cel puţin la unul dacă nu chiar la 2."
 
În zona staţiunii Olimp, investiţiile făcute în ultimii ani sunt puţine. S-au amanejat doar un aparthotel şi un complex cochet lângă mare.
 
Pe plajă din Olimp îşi mai petrec vacanţa doar câteva sute de turişti.  "Mult mai ieftin în comparaţie cu alte staţiuni, Mamaia, Costineşti, mult mai ieftin, şi mai calm, suntem familişti avem copii, recomandăm pentru familii”, spune un turist. "Dacă s-ar investi, cu mare drag în fiecare an ne-am caza aici."
 
După ce se plimba printre ruinele hotelurilor şi fotografiază vestita piscina de la Belvedere - acum abandonată şi plină de nisip - oamenii  nu mai au ce să facă. "Oamenii vin, stau la plajă, se simt bine, dar seara se duc şi se culca."
 
Pentru o săptămână la un hotel de trei stele din Olimp, doi adulţi şi un copil plătesc aici - în medie - două mii de lei.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 9°C
Constanta
Aer 9°C
Eforie
Aer 10°C
Costinesti
Aer 11°C
Neptun
Aer 10°C
Modifică setările cookies