Toaletele publice, o mare rușine pe litoralul românesc. Stațiunea cu doar 4 unități

Data publicarii: Miercuri 03 Iulie 2019, 18:40

Lipsa toaletelor publice rămâne o problemă ruşinoasă pe litoralul românesc. În multe dintre staţiuni există doar câteva grupuri sanitare, aşa că turiştii care nu vor să plătească la terase se uşurează direct în mare. 

Doar în Mamaia lucrurile stau mai bine. Acolo, cei care care au concesionat porţiuni de plajă au şi câte o terasă, astfel încât cine închiriază un șezlong are acces la baie. 

Citiți un material ''Inspectorul PRO'', care ar trebui să pună pe gânduri autorităţile.

Pe plaja din Vama Veche - unde sunt 5.000 de turişti - sunt doar patru toalete publice. Puţini sunt cei care rezistă să le caute zeci de minute aşa că cei mai mulţi admit că de multe ori aleg ca soluţie marea. 

"Merg în cameră că e aici aproape, ca să nu fie nevoie să facem în mare."

"Mă duc la hotel. Nu merg la baie.
De ce?
Am avut în prima zi o senzaţie foarte urâtă."

Există desigur şi terase care au grupuri însă acestea sunt gratuite doar pentru clienţi. Ceilalţi trebuie să plătească o taxă de 2 lei.

La fel stau lucrurile şi în Costineşti. În zona a trei terase găsim un singur grup sanitar. 

Pe puţin 300 de oameni îi trec zilnic pragul şi deseori se stă la coadă.

Turist: "Dacă vrem să mergem la toaletă, de aicea minim o sută de metri, 200 de metri pe jos. Mi se pare cam mult, că multă lume intra în apă.. Nu-i cam igienic, dar asta e."

Potrivit contractului semnat cu Apele Române, administratorii plajelor sunt obligaţi să amenjeze băi pentru turişti. În Eforie - una dintre cele mai aglomerate staţiuni de pe litoral - puţini respectă regula. Pe plajă, nu există nicio toaletă publică.

Câţiva investitori privaţi au simţit în această lipsă mirosul afacerii şi au deschis grupuri sanitare unde îi taxează pe cei aflaţi în nevoie. Într-o zi fără prea mulţi clienţi pe plajă încasează câteva mii de lei,iar profitul creşte în weekend.

Puţin mai bine este în Neptun. Staţiunea este singura de pe litoralul românesc unde grupurile sanitare sunt suficiente, dar şi aici se plăteşte.

În Mamaia, pentru că majoritatea celor care administrează plaja au şi câte o terasă problema a fost rezolvată altfel.

Pentru că există mulţi turişti care îşi fac nevoile în mare, specialiştii de la Direcţia Sănătate Publică verifică permanent calitatea apei. Până acum, probele au arătat că Marea Neagră este bună pentru scăldat pe tot litoralul.

Singurile probleme sunt în zona Hanului Piraţilor din Năvodari, unde a fost depistat un nivel ridicat al bacteriei Escherichia coli.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 21°C
Constanta
Aer 21°C
Eforie
Aer 19°C
Costinesti
Aer 22°C
Neptun
Aer 22°C
Modifică setările cookies