Păcăliți ani de zile de ”firmele de modeling” pe litoral. Cât a câștigat o firmă în 2 ore

Data publicarii: Vineri 16 August 2019, 18:19

Pe litoral, au revenit firmele de modeling care se laudă că fac din copiii dumneavoastră, vedete din reclame. Fac şedinţele foto în spaţii insalubre, dar lucrează cu agenţi convingători şi se bazează pe faptul că părinţii sunt creduli şi nu citesc în detaliu contractul înainte de a-l semna. 

Deşi putem să vorbim de publicitate înşelătoare, autorităţile nu reuşesc să stăvilească acest fenomen. ''Inspectorul Pro'' a surprins înşelătoria în Eforie Nord.

E trecut de ora 17:00, iar în centrul staţiunii Eforie Nord, mai mulţi tineri împart pliante părinţilor cu copii. E o seară de iulie, iar zona este aglomerată. Tinerii încearcă să îi convingă pe părinţi că fii şi fiicele lor au un viitor strălucit în modeling. Ar putea face campanii publicitare pentru firme cunoscute, ar putea participa la prezentări de modă şi ar putea câştiga bani frumoşi. 

Părinţii care vor să afle mai multe detalii sunt invitaţi la sediul agenţiei, un chioşc într-o zonă comercială insalubră, departe de privirile trecătorilor. 

Totul începe cu semnarea unei convenţii şi cu o şedinţă foto, pentru care părinţii plătesc 99 de lei.

În contul taxei de înscriere, viitorul model primeşte o fotografie digitală şi i se asigură "posibilitatea de a participa la preselecţiile organizate de prestator pe o perioadă de un an de zile din momentul publicării pozelor pe site-ul agenţiei". 

Deci societatea nu garantează practic nimic. Este o schemă de racolare, aflată la limita legii, care se bazează pe credulitatea părinţilor dar şi pe faptul că mulţi dintre ei nu citesc deloc contractele. Sau o fac, fără prea multă atenţie. Doi părinţi au plătit cei 99 de lei pentru o convenţie amator.

„- El zice că e țeapă! 

- Normal că e țeapă!

- De ce să fie țeapă?

- Uite ce scrie aici: taxa de înscriere asigură posibilitatea de a participa la preselecțiile… adică poate că da, poate că nu.”

Dacă vor mai mult, cei interesaţi plătesc 1.880 de lei şi semnează un contract prin care li se garantează, printre altele, şedinţe de pregătire în modeling şi posibilitatea de a participa la campanii publicitare. O doamnă a dat banii visând la un viitor strălucit în modeling pentru fiica ei de 16 ani. După ce a citit însă cu atenţie contractul, şi-a dat seama că nu are nicio garanţie şi a cerut restituirea sumei.

Activitatea agenţiei de recrutare a atras atenţia inspectorilor de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Constanța, care au decis să meargă în control la Eforie Nord. 

Au descoperit că firma are sediul în aceeaşi tonetă în care anul trecut funcţiona o altă societate, cu acelaşi profil, pe care cei de la OPC au sancţionat-o pentru practici comerciale înşelătoare. 

Vara trecută, din acelaşi sediu, inspectorii OPC au ridicat peste 600 de convenţii şi contracte. Clienţilor li se oferea, contra unei sume de bani, posibilitatea de a participa, printre altele, la emisiuni TV sau la prezentări de modă. 

Cum reprezentanţii agenţiei nu au putut dovedi că au contracte care să asigure aceste servicii, inspectorii OPC au decis că "s-a urmărit inducerea în eroare a consumatorilor" şi au decis sancţionarea firmei pentru practici comerciale înşelătoare. Au mers mai departe şi au făcut legătura între mai multe societăţi cu aceiaşi acţionari şi acelaşi mod de operare.

Vara aceasta, acelaşi sediu este folosit tot pentru activităţi fotografice. Societatea este diferită în acte, dar are punctul de lucru la aceeaşi adresă ca firma sancţionată anul trecut. 

Un turist din Bihor a plătit anul trecut 700 de lei pentru o şedinţă foto, pentru fiica sa.

„Pe vremea asta am fost, a zis că primele ședințe vor fi în august, cel târziu până pe 15 august. Niciodată!”

Sediul e acelaşi. Mai mult, l-a recunoscut şi pe unul dintre angajaţi: managerul din acest an e fotograful de anul trecut. 

În doar două ore, firma din Eforie Nord încasase 4.666 de lei.

În fața inspectorilor OPC, angajaţii agenţiei de recrutare au folosit numele unor firme cunoscute, cu care ar avea contracte. Reprezentanţii acestora au negat însă orice colaborare cu cei din Eforie Nord. Şi ne-au precizat că agenţiile de casting serioase nu racolează oameni, pe stradă. Dar trebuie verificate cu atenţie şi firmele care acţionează în malluri sau centre comerciale.

Inspectorii OPC au recomandat agenţiei din Eforie Nord să îşi întrerupă activitatea şi i-au luat toate contractele, pentru control. Am încercat să stăm şi noi de vorbă cu cel care s-a prezentat inspectorilor OPC drept manager, să ne lămurească cu ce firme colaborează.

Noi am pornit această anchetă după ce un părinte nemulţumit ne-a scris pe pagina de Facebook Inspectorul Pro. Dar această modalitate de racolare a turiştilor se practică pe litoral de ani de zile. Noi, vă prezentam încă din 2013 un caz asemănător, în Mamaia. 

Inspectorii OPC spun că dacă vrem să oprim aceste firme, aflate la limita legii, trebuie să ne unim pentru a a avea greutate în fața organelor de cercetare penală. Aşa că dacă aţi trecut printr-o situaţie asemănătoare, adresaţi-vă Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Constanța. Le puteţi trimite şi mail pe adresa [email protected].

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 16°C
Constanta
Aer 16°C
Eforie
Aer 16°C
Costinesti
Aer 16°C
Neptun
Aer 16°C
Modifică setările cookies