Proprietarii de terase, disperați după ultimele furtuni de pe litoral. Soluția de urgență găsită

Data publicarii: Luni 23 Iulie 2018, 19:57

A fost înfricoşător pe litoral, după o furtună iscată din senin. Oamenii au rupt-o la fugă în momentul în care cerul s-a înnegrit, iar vântul a transformat umbrelele şi şezlongurile, în proiectile deosebit de periculoase.

Nu este, însă, primul episod de acest fel. Tot sezonul estival a stat sub semnul ploilor în rafale. Proprietarii de terase şi baruri sunt pur şi simplu disperaţi când văd cum le dispare clientela.

În Mamaia, cerul s-a întunecat brusc, iar norii ameninţători au adus cu ei o vijelie puternică. În timp ce turiştii fugeau disperaţi să se adăpostească, rafalele au ridicat de pe plajă şezlonguri şi baldachine şi le-au azvârlit direct în mare. 

În acelaşi timp, în Vama Veche turiştii au avut senzaţia că s-a făcut dintr-o dată noapte.

Turist: „Frate zici că este un extraterestru! Ceva cometă care vine peste oraş! Să vezi ce-i împrăştie pe toţi în cinci minute! După cum vine la fel de repede, la fel de repede şi trece ..Uite cum se vede!”

Pe de altă parte, cei care sunt acum în vacanţă spun că s-au obişnuit cu reprizele de ploaie.

 Turist: „Vacanţa este vacanţă şi ne relaxăm, indiferent de vreme.”

Turistă: „Mie chiar îmi place. Nu-mi plac căldurile de peste 30 de grade.”

Reporter: „Când vine ploaia să vă peste cap planurile?”

Turistă: „Nu! Sunt ploi foarte scurte de 10 minute - 15 minute şi stai pe plajă fără niciun fel de problemă.”

Turist: „Dacă stai doar două zile, posibil să-ți strice (n.r - planurile). Dacă stai mai mult nu strică.”

Lahme Bolat, hotelier: „Cu toate că sunt ploi uşoare de vară, turiştii vin în continuare, hotelul este la capacitate. Plaja este plină, arhiplină, lumea se distrează.”

Cel mai rău este de managerii de terase şi beach baruri, care văd zilnic mesele goale. S-au conformat însă noilor condiţii meteo şi au amenajat zone speciale în care oamenii pot să se ascundă de ploaie. 

Vlad Covaci, manager terasă şi plajă: „Ţin între cinci şi zece - 15 minute, timp în care noi oricum avem pregătit o pergolă unde oamenii de la plajă pot veni, mânca între timp, beau ceva şi apoi se reîntorc la plajă.”

George Țicu, manager terasă şi plajă: Ne afectează foarte mult, nu mult. Și în condiţiile în care doar sunt nori, nu plouă, avem de suferit, pentru că turiştii nu mai vin la mare.”

Şi luni litoralul s-a aflat toată ziua sub avertizare cod galben de vreme rea.

Sebastian Păun, meteorolog: „Săptămâna aceasta vom avea o vreme instabilă cu cerul mai mult noros, este posibil dimineaţa până în ora 12.00 să mai iasă şi soarele, ceea ce este bine şi pentru turişti. Să meargă la plajă la primele ore cât mai rapid. În fiecare zi vor condiţii de averse, descărcări electrice şi condiţii de grindină.”

În staţiunile de la mare sunt peste 130.000 de turişti.  Apa mării are 24 de grade Celsius, iar în aer sunt 25 de grade Celsius. Luni a fost toată ziua cod galben de ploi, dar a fost doar înnorat. 

Oamenii s-au obișnuit ca în acest sezon estival tot litoralul să fie sub cod galben de ploi, dar asta nu înseamnă că a şi plouat peste tot. De exemplu, în nord, în Mamaia poate să fie soare, iar pe plaja din Constanța, la câţiva kilometri depărtare să plouă sau invers.  Există diferenţe mari între nordul şi sudul litoralului. 

Potrivit meteorologilor din Constanța, adevărata vară va veni la 1 august, când temperaturile vor creşte, iar ploile vor fi din ce în ce mai rare.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 12°C
Constanta
Aer 12°C
Eforie
Aer 15°C
Costinesti
Aer 13°C
Neptun
Aer 13°C
Modifică setările cookies