Un spectacol care poate fi vazut o data in viata. Marea s-a retras cativa metri de tarm, spre bucuria turistilor

Data publicarii: Duminica 01 Septembrie 2013, 17:25

Marea le-a facut o surpriza celor care au mers sa o vada la debut de septembrie. La Mamaia, apa s-a retras cativa metri de tarm, lasand in urma o suprafata mare de nisip.

Fenomenul este destul de rar si se produce, spun specialistii, cand vantul bate mult timp din aceeasi directie. Oricum ar fi, norocosii nimeriti pe plaja au avut parte de un spectacol pe care il prinzi, poate, o data in viata.

Retragerea apei se produce de obicei cand marea este foarte agitata. In ultimele zile insa a fost destul de linistita, iar specialistii cred ca de vina au fost curentii de larg, dar si vantul care bate mult timp in aceeasi directie.

Fenomenul, spun specialistii, este specific perioadei de primavara si toamna, insa poate aparea si dupa furtuni violente.

Turistii n-au fost deranjati de retragerea apei. Din contra: spun ca au mai mult spatiu pentru plajele si asa distruse in ultimii 30 de ani. In zona in care altadata se scaldau copiii se construiesc acum castele de nisip. Totul spre bucuria parintilor care nu trebuie sa mai stea tot timpul cu ochii pe ei.

Unii turisti au profitat de apa scazuta pentru a prinde un ultim bronz direct in apa. Altii, mai inventivi, si-au pus sezlongurile direct in apa, pe insulitele formate in urma fenomenului.

Cercetatorii spun ca retragerea marii este mai vizibila in statiunea Mamaia, pentru ca plaja este mult mai lata, spre deosebire de sudul litoralului, unde tarmul este ingust si abrupt.

Vremea si starea plajelor

Mamaia
Aer 14°C
Constanta
Aer 14°C
Eforie
Aer 12°C
Costinesti
Aer 15°C
Neptun
Aer 15°C
Modifică setările cookies